Belföld

Titkolózik a kormány Malév-ügyben

A kormányszóvivő nem válaszolhatott arra a kérdésre, megmarad-e a nemzeti légitársaság.

Giró-Szász András az InfoRádióban csupán megismételte korábbi szavait, amelyek szerint a minap a kormány tárgyalt a Malévról. A riporter kérdésére a kormány szóvivője szűkszavúságát azzal magyarázta, hogy a „téma minősítése miatt” tud csak ennyit mondani.

Giró-Szász arra sem felelhetett, hogy ez a titkosítás milyen fokozatát jelenti. A szóvivő még azt sem árulhatta el, hogy a „kormányzat szándéka szerint lesz nemzeti légitársaság vagy nem lesz nemzeti légitársaság”. A szóvivő külön ügynek nevezete Budai Gyula vizsgálódásait.

A kormánybiztos csütörtökön azt mondta, „a szocialista kormányok egy olyan kényszerpályát jelöltek ki az Orbán-kormánynak, amelyből kiút nem nagyon látható”, a Malév működőképessége határára ért. Oszkó Péter ezzel szemben lapunkkal tudatta, hogy ez kizárólag az Orbán-kormány kudarca. A volt pénzügyminiszter utalt arra is, hogy „az állam mindenféle korábbi vállalásokra való tekintet nélkül” új légitársaságot indíthat Malév név alatt.

A befektetői tárgyalások – Oszkó tudomása szerint – mindig arról szóltak, hogy ezekkel a jogokkal és külső befektetőkkel, az állam egy új Malévot indíthasson. Az, hogy ez kudarcba fulladt, kizárólag a jelenlegi kormány felelőssége – tette hozzá. A Magyar Hírlap egyébként arról ír, hogy a légitársaság mai közgyűlésén sem rendezik a cég tőkehelyzetét.

Ez azért lehet kínos, mert a Népszabadság szerint a spanyol Iberia diszkont-leányvállalatánál, a Vuelingnél már csak az igazgatóság döntésére vár, hogy beszállnak-e a Malévba. A Figyelő által is megnevezett légitársasággal eredményes tárgyalásokon van túl a minisztérium, de ha nem biztosítható a Malév folyamatos üzemelése, a szakmai befektetőnek már nem érné meg belépni a magyar légtérbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik