Belföld

Átadás előtt megnyitják az új hajléktalanszállót

A héten mínusz 13 fok is lehet. A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő hajléktalanmenhelyek esetleges férőhelyhiány miatt sem küldhetnek el senkit.

A nagy hidegre való tekintettel azonnal megnyitják a 150 férőhelyes, átadás előtt álló, Aszódi úti éjjeli menedékhelyet a fedél nélküli nők, férfiak és párok befogadására Budapesten – közölte a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) az MTI-vel.

Az új, négyágyas szobákkal rendelkező menedékhely a BMSZKI és a Fővárosi Önkormányzat vezetőinek közös döntése értelmében már január 31-én kedd este fogadja a beköltözni szándékozókat.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Pelle József és Győri Péter, a BMSZKI vezetőinek tájékoztatása szerint az átmeneti szállásokon is és az éjjeli menedékhelyeken is vannak még üres, a fedél nélkül élő emberek befogadására alkalmas helyek. Közleményükben hangsúlyozták, “a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő hajléktalanmenhelyek esetleges férőhelyhiány miatt sem küldhetnek el senkit, mindenkit be kell fogadniuk, akik a hideg elől fedelet keresnek maguknak”.

A BMSZKI ezenfelül a fővárosi lakosoktól azt kérte: figyeljenek mindazokra, akik fedél nélkül alszanak éjszakánként, de velük együtt azokra az idősebb egyedülálló emberekre is, akik szerény körülmények között élnek, és nem tudják fűteni a lakásukat. Mint kiemelték, Budapesten az utcai szociális szolgálatok folyamatosan kapcsolatot tartanak a fedél nélkül élőkkel. Veszélyben lévő emberhez a Menhely Diszpécser Szolgálatnál lehet segítséget kérni. Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa héfőn az MTI-nek azt mondta: folytatódik az igen hideg téli idő, helyenként már kedd reggelre mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, péntektől pedig többfelé havazásra is számítani lehet.

Mint fogalmazott, “igen csípősek” lesznek az éjszakák, kedden reggel mínusz 8, mínusz 13 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hóval borított részeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet. Emellett a maximum-hőmérséklet is 0, mínusz 3 fok között valószínű. Ezt követően a hét folyamán általában hajnalban mínusz 9, mínusz 16, de kora délután is csak mínusz 4, mínusz 10 fok lesz jellemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik