Belföld

Kemény mínuszok jönnek

Először a hideg, majd a havazás is eléri hazánkat. Megyénkben a hét elején mínusz 3 és mínusz 10 fok között lehet az átlaghőmérséklet, ami péntektől tovább csökkenhet, havazással kiegészülve.

Folytatódik az igen hideg téli idő, helyenként már kedd reggelre mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, péntektől pedig többfelé havazásra is számítani lehet – közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.
A meteorológus kifejtette: a lehűlést az okozza, hogy Északkelet-Európa felett egy hatalmas anticiklon helyezkedik el, amelynek területén, hideg, zord téli idő uralkodik. Ennek az anticiklonnak a peremén a Kárpát-medence fölé is egyre hidegebb, többnyire száraz levegő áramlik, de a hét közepétől egy mediterrán ciklon már egyre nedvesebb levegőt szállít térségünk fölé – tette hozzá.

Jenki Szilvia azt mondta: eleinte általában kevés lesz a felhő, csapadék nem valószínű. Úgy fogalmazott: “igen csípősek” lesznek az éjszakák, kedden reggel mínusz 8, mínusz 13 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hóval borított részeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet. Emellett a maximum hőmérséklet is 0 mínusz 3 fok között valószínű.
A hideg idő mellett néhol előfordulhatnak zúzmarás ködfoltok is – mondta a meteorológus. A keleti szél inkább csak az északkeleti országrészben erősödik meg helyenként. A hét közepétől dél, délnyugat felől egyre több felé megnövekszik a felhőzet, amelynek hatására főleg a déli területeken már csütörtök délután havazhat.

Pénteken a déli és a keleti országrészben többfelé, másutt helyenként várható havazás. Majd szombaton is sokfelé számítani kell havazásra, de ekkor a megerősödő északi, északkeleti szél helyenként hófúvást is okozhat. Vasárnaptól szórványosan számíthatunk havazásra hózáporra.
A hét folyamán általában hajnalban mínusz 9, mínusz 16, de kora délután is csak mínusz 4, mínusz 10 fok lesz jellemző – mondta Jenki Szilvia.

Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat orvosmeteorológusa azt közölte: a következő napokban a földfelszíntől magasabban lesz az a réteg, amelyben a szennyező anyagok el tudnak keveredni. Így, habár nem lesz olyan szeles idő, a légszennyezettség csökkenhet.
Az orvosmeteorológus arra is kitért: a száraz hideg a vírusok terjedésének ugyan nem kedvez, az emberi szervezetben viszont már kedvezőbbek lehetnek a feltételek. A nagy hidegben ugyanis könnyebben meg lehet fázni, egy szimpla megfázásból pedig könnyebben alakulhat ki influenzás megbetegedés – mondta Darányi Mariann.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik