Belföld

A magyarok szerint rossz irányba tart az ország

A választók több mint felének elege van a pártokból. Tovább apad a Fidesz tábora, az LMP hívei nem kérnek az MSZP-ből.

Minden eddigit meghaladó, 57 százalékos a pártoktól elfordulók aránya, és a lakosság 84 százaléka szerint rossz irányba tart Magyarország – állapította meg a január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása eredményeként az Ipsos.

Az elemzés szerint januárban is folytatódtak a választói viselkedés múlt évben jellemző folyamatai: a decemberi 18 százalékról 16 százalékra csökkent a Fidesz tábora. A kormánypárti veszteségeket az ellenzék továbbra sem tudta a maga javára fordítani, követőik aránya az elmúlt egy hónapban sem változott számottevően.

Az MSZP maradt 11 százalékon, a Jobbik 10-ről 8 százalékra, az LMP-é 3-ról 4 százalékra lépett, a Demokratikus Koalíció tartotta a 2 százalékot az összes választókorú körében.

Már csupán a voksolók negyede tartozik a biztos pártválasztók közé. 39 százalékuk támogatja a Fideszt, 26 százalék az MSZP-t, a Jobbik 22, az LMP 9, a Demokratikus Koalíció 3 százalékon áll. Mind a kormány, mind az ellenzék teljesítményéről lesújtó véleménye van a választóknak: egy százfokú skálán mindössze 19-19 pontra értékelik őket.

A nem jobboldali ellenzék együttműködése kapcsán az Ipsos azt írta, a választások óta ez az első olyan hónap, amikor e pártok együttes támogatottsága elérte a Fideszét (16-16 százalék), ugyanakkor az ellenzéki szavazók összekapcsolódásának, lehetséges közös választási fellépésének jelenleg számos akadálya van.

Például az, hogy az LMP szavazói továbbra sem állnak közel az MSZP-hez: mindössze 5 százalékuk nevezte meg azt második kedvenceként, míg ennél nagyobb arányban (18 százaléknyian) vannak olyanok közöttük, akik határozottan kijelentették, semmiképpen nem szavaznának a szocialistákra.

Az MSZP-sek az LMP felé sokkal nyitottabbak, 16 százalékuk őket nevezte meg másodikként, s az elutasítók aránya minimális, csupán 2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik