Belföld

Megduplázódott az adószám felfüggesztések száma

A múlt évben 77.643 cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), azaz a működő több mint félmillió társaság mintegy 15 százalékát, 2010-ben hasonló szankcióval 32 ezer céget sújtottak.

A nagymérvű növekedés elsősorban azzal magyarázható, hogy újabban – az egyéb indokok mellett – az olyan cégek adószámát is bevonják, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a Cégközlönyben. A vállalkozások közül 420 ezer kötelezett számviteli beszámoló elektronikus letétbehelyezésére és közzétételére.

Az adószám felfüggesztése fontos figyelmeztetés a cégvezetés számára, mert ha a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cégbíróságnál a vállalat megszűntnek nyilvánítását.

Az adószám megvonás jelentős anyagi hátrányokkal jár a cégnek, mivel a felfüggesztés ideje alatt a cég nem érvényesíthet adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést és költségvetési támogatásigénylést sem.

A portál összesítése szerint az elmúlt öt év alatt 138.571 cég adószámát vonták be, az ilyen jellegű elmarasztalások 56 százaléka a múlt évre esett. Gazdasági súlyával is magyarázható, hogy Budapest és Pest megye cégei együttesen több mint 57 százalékkal szerepelnek ezen a listán.

A legkevésbé érintettek között van Nógrád megye 1.557 adószám-felfüggesztéssel, Tolna megye 1.574, és Zala megye 1.666 felfügesztéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik