Belföld

A Spar önellenőrzése nem garancia a minőségre

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a Spar Magyarország Kft. önellenőrzése nem cáfolja azt a tényt, hogy a tavalyi hatósági vizsgálatok többször is mikrobiológiai szennyezettséget mutattak ki az általa forgalmazott S-Budget ásványvízben.

Kapcsolódó cikkek

A Spar Magyarország Kft. szerdán független laboratóriumi vizsgálatok eredményére hivatkozva bejelentette, hogy az S-Budget ásványvíz minősége kifogástalan, fogyasztása biztonságos, és így a cég a terméket újra forgalmazza.
A VM csütörtöki közleménye rámutat: a Spar Magyarország önellenőrzése nem cáfolja azt a tényt, hogy a tavalyi hatósági vizsgálatok többször is mikrobiológiai szennyezettséget mutattak ki az említett vízben. Az áruházlánc nem a hatósági ellenmintákból végeztette el a vizsgálatokat, a Nemzeti Referencia Laboratórium korábbi vizsgálati eredményei helytállóak, az elrendelt intézkedések megalapozottak voltak.

A kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági igazgatóságai 2011-ben három megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron) tartottak kereskedelmi ellenőrzéseket. A Spar Magyarország Kft. által forgalmazott csányi víznyerő helyről származó és helyben palackozott S-Budget ásványvizeket három különböző laboratóriumban, egymástól függetlenül vizsgálták. A szakemberek coliform, illetve Pseudomonas aeruginosa baktériumokat mutattak ki a termékekben. A hatóság felszólította az előállítót és a forgalmazót a termék visszavonására, és bírságot szabott ki.

Az élelmiszer-ellenőrző hatóság sorozatos kifogások miatt az ásványvíz-előállító csányi Aqua-Pet Kft. üzemében is vizsgálatot rendelt el. A helyszínen vett vízmintákban a korábbi laboratóriumi eredményekkel megegyezően újra kimutatták a mikrobiológiai szennyezettséget.
2011 augusztusában egy újabb vizsgálatnál a hatóság ismét a korábbi problémát állapította meg, ám az érintett tételek nem kerültek forgalomba. Ezt követően az üzem működését a Heves megyei kormányhivatal felfüggesztette, és intézkedési terv kidolgozását kérte. A végrehajtás után októberben megindulhatott az élelmiszer-előállítás.
Az élelmiszerbiztonsági szakemberek 2011. december 6-án újfent ellenőrzést tartottak a csányi üzemben. A mintákban Budapesten, a Nemzeti Referencia Laboratóriumban újból mikrobiológiai szennyezettséget mutattak ki, ezután rendelte el a hatóság az ásványvíz kivonását a kereskedelemből.
Az áruházlánc 2012 januárjában, a VM közleménye után végzett önellenőrzést, majd saját közleményt adott ki az S-Budget ásványvízről. Az élelmiszer-vállalkozói önellenőrzés fontos része az élelmiszerbiztonságnak, de nem helyettesítheti a hatósági vizsgálatokat és ellenőrzéseket. Az élelmiszerbiztonsági hatóság a jövőben is folytatja ellenőrző tevékenységét, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára – hangsúlyozza a vidékfejlesztési tárca közleménye.

A VM január 10-én jelentette be, hogy az Aqua Pet által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett, ezért az érintett vizeket kivonják a forgalomból. Ezt követően az Aqua-Pet Kft. közölte: az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a benyújtott hatósági ellenminták alapján a szóban forgó ásványvíz minőségét megfelelőnek ítélte, és a szóban forgó mintát a cég saját vizsgálatain is negatívnak találta. Nem sokkal később a Lidl Magyarország is arról számolt be, hogy mikrobiológiai vizsgálatokat kezdeményezett az Aqua Pet Kft. által gyártott Saguaro Pannon-Aqua szénsavas és szénsavmentes természetes ásványvizekre, amelyek eredménye szerint a termékek nem szennyezettek coliform baktériummal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik