Belföld

Újraélesztették a BKV-t

Kilencmilliárdos tulajdonosi kölcsönt, illetve további hatmilliárd forint támogatást kap a cég a fővárostól. Nem lesznek járatritkítások, a tarifaemelés pedig szóba sem került.

A fővárosi képviselők 20 igen, 1 nem és 11 tartózkodással fogadták el a javaslatot, amely azt is kimondja, hogy nem akarják ritkítani a BKV-járatokat. A kilencmilliárdos hitelt április 30-ig kell visszafizetnie.

Az előterjesztésről élénk vita bontakozott ki az MSZP-frakció és Tarlós István között. Több szocialista képviselő is azt hangoztatta, hogy a városnak inkább vissza nem térítendő támogatást kellene adnia. György István ágazati főpolgármester-helyettes kijelentette: nem tudnak 70 milliárd forintot “kispórolni” Budapest költségvetéséből, ezt a kilencmilliárdot is nagyon nehezen, a tartalékok felélésével tudják előteremteni.

Az elfogadott előterjesztés már nem tartalmazza azt a pontot, amelyben a főváros a jegyáremelés lehetőségének megvizsgálásáról szólt. Ezt a korábbi, rendkívüli – később elhalasztott – közgyűlésre terjesztették be, de a szerdai ülésre benyújtott javaslatok közül kikerült ez a pont.

Tarlós: ennél jobb eredményt nem lehetett elérni

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében elmondta: a tagi kölcsön a főváros likvid tartalékából származik. Ez arra elég, hogy a január végén esedékes, 9 milliárdos hiteltörlesztését ki tudja fizetni a BKV, ehhez sehonnan nem kell elvonni.

A zárolások kapcsán jelezte: Budapest megpróbál még 20 milliárd forintot összeszedni több tételből, ennek egy része a most megszavazott 9 milliárdos kölcsön is, a további lépések viszont akár iskolabezárásokhoz is vezethetnek, az oktatási szférát nagyon súlyosan érinthetik. Felvetődött az is, hogy megszüntetik a 2 milliárdos nem kötelező feladatellátást is.

A fővárosi Jobbik kormányzati garanciát kér a kabinet által zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatás feloldására. Szilágyi György, a párt budapesti elnöke megdöbbentőnek nevezte a kormány halogató politikáját, álláspontja szerint ezzel nehéz helyzetbe sodorja Budapestet.

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció bízik a kormányban és abban, hogy közösen tartósan meg tudják oldani finanszírozását. Németh Zoltán frakcióvezető közölte: az öttagú tárgyalódelegáció elkészítette és eljuttatta a kormányhoz a javaslatait, és várják a döntést. A gazdasági tárca államtitkárának hétfői nyilatkozata szerint még a februárban kezdődő parlamenti ciklus előtt tárgyal az ügyről a kormány.

Az Állami Számvevőszék napokban nyilvánosságra hozott vizsgálata megállapította: a 2002 és 2010 közötti szocialista-szabaddemokrata városvezetés adósa maradt a BKV-nak, a társaság viszont könnyelműen vett fel hiteleket. A legfőbb ügyész vizsgálja, tegyen-e feljelentést.

A nagyításért kattintson ide!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik