Belföld

“Kormánykész” a BKV-mentő javaslatcsomag

A normatíván túl további 20 milliárd forintos állami segítségre van szükség a BKV konszolidálásához.

A fővárosi kormánypárti küldöttség napok alatt kidolgozta a végleges BKV-mentő javaslatcsomagot, amelyet pénteken postázott is Orbán Viktor miniszterelnöknek – tudta meg a Magyar Nemzet.

A „kormánykész” előterjesztés tartalmazza a zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatás feloldását, valamint a korábban elvetett közlekedési adó bevezetésének tervét is. „A jövő héten, legkésőbb csütörtökön találkozom Orbán Viktorral, mert csak vele írok alá bármilyen megállapodást” – fogalmazott a lapnak Tarlós István.

A főpolgármester közölte: a kabinet elé terjeszthető anyag szerint a normatíván túl további 20 milliárd forintos állami segítségre van szükség a BKV konszolidálásához, ebben az esetben a főváros is hozzátesz ugyanennyit. A városvezetés további anyagi igényt nem támasztana, ha törvénymódosításokkal a következő években tényleges többletforrásokhoz juthat. Így, ha Budapest egységesíthetné a parkolást, és a beszedett díjakat kizárólag a BKV-ra fordíthatná.

Ha az állam sem nyújt segítő kezet a BKV-nak, akkor Tarlós István sem hajlandó átcsoportosítani a főváros likvid tartalékait – ezt már a Magyar Hírlapnak adott interjúban mondta a főpolgármester. Tarlós kiemelte, április végéig garanciát kell adni arra, hogy a közlekedési vállalat működése legalább 2013-ig megoldott, máskülönben minden ideiglenes döntés ellenére összeomlás következik.

A kapcsolatot már felvette Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkárral. Tarlós szerint pusztán szenzációhajhászás annak feszegetése, hogy a Fidesz-frakció háttérbe szorítja-e őt a kormánnyal való tárgyalásokon. Nemcsak hogy fel sem merült ilyen szándék, de mindez jogilag is kizárt, hiszen megállapodást kötni csakis a főpolgármesternek van joga. „Nagyobb baj, hogy egyesek a főváros versus kerületek ellentétre igyekeznek visszavezetni a BKV pénzhiányát, ami mellébeszélés” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik