Belföld

A kormány tériszonyától az LMP szenved

Az ellenzéki párt azt gyanítja, korlátozzák a gyülekezési jogot. Ha kell, Strasbourgig is elmennek.

Bírósághoz fordul az LMP, miután a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskör hiányában elutasította kérelmüket, hogy március 15-i megemlékezést tarthassanak a Hősök terén – jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a párt országgyűlési képviselője.

Szabó Tímea szerint a rendőrség arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Önkormányzat már korábban jelezte: a nemzeti ünnepen megemlékezést akarnak tartani a téren. Hozzátette: az állam és a főváros vezetése Budapest belvárosában már lefoglalta a “48-as megemlékezéshez méltó összes közterületet”, ugyanakkor aligha akarnak egyszerre ennyi helyen ünnepséget rendezni. Így viszont felmerül a joggal való visszaélés, illetve a gyülekezési jog korlátozására tett kísérlet gyanúja.

A képviselő jelezte, hogy az ügyben a bírósághoz fordulnak, és ha szükséges, egészen a strasbourgi bíróságig elmennek. Emellett pártja nevében azt kérte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Fővárosi Önkormányzat adja ki azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy miért foglaltattak le ennyi közterületet, és azokon mit terveznek március 15-én. Az LMP arra kérte Szabó Máté ombudsmant, vizsgálja ki, hogy a kormányzat korlátozza-e a gyülekezési jogot.

Szabó Tímea azt mondta, azért nem akarnak más helyszínen rendezvényt tartani, mert egyfelől a már lefoglalt belvárosi területeket tartják “alkalmasnak és méltónak” a megemlékezésre, másfelől félő, hogy ha “január másodikán nem sikerült megtalálni a köztévének a hetvenezres tömeget, ami az Andrássy úton, illetve az Operánál tüntetett, akkor mondjuk egy Kökin megrendezett eseménynél ez még kevésbé valószínű”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik