Belföld

Útban a szódásszifon és a Frigyláda felé

Szinte teljes pompájában tündököl a győri Jedlik Ányos utca. Apró simítások ugyan még várnak a Széchenyi tér és a Dunakapu tér közötti szakaszra, de a látvány így is magáért beszél.

Hónapokkal ezelőtt kezdték meg Győr egyik legszebb utcájának a renoválását, a tervezett adventi befejezés azonban csúszott az időjárási viszonyok következtében. A Jedlik Ányos utcán tovasétálók viszont mát most is elégedettek lehetnek, a kivitelezőknek már csak néhány apró simítást kell elvégezniük az említett szakaszon.

Varázslatos változások

A terület teljesen új térkövet kapott, így a beszédes épületek is hangsúlyosabbá váltak, sőt az utca névadója előtt tisztelegve egy óriás szódásszifon szoborral is gazdagodott a terület. A Jedlik-csobogót Hefter László üvegművész készítette el, a 300 kilós emlékmű körül pedig egy mészkőből készült medence, egy szökőkút is helyet kapott. Bár a mínuszok elől most takaró védi az alkotást, amint beköszönt a tavasz, Győr egyik különleges jelképe is beindulhat.

Az utca másik éke a Frigyláda szobor, amelynek teljes felújítását még nyáron kezdték meg a restaurátorok. Akkor nagy meglepetést okozott, hogy a Gutenberg-téren álló láda legenda – vagyis, hogy a fém szelence ostyatöredéket és oltári szentségeket tartalmaz – téves mítosznak bizonyult, az ékes doboz ugyanis üres volt. Mára azonban a felújított emlékmű feledteti a történelmi csalódást.

A Jedlik utca tehát szinte 99%-os készültségben várja, hogy a turisták és a győriek megcsodálják és lábnyomukkal szignózzák a lefektetett köveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik