Belföld

Szerdán választhatják meg az LMP új frakcióvezetőjét

Az LMP középtávú stratégiájáról, ezen belül az esetleges szövetségkötésekről is dönt a párt hétvégi kongresszusa.

Az esemény résztvevői akár már az új frakcióvezető személyéről is véleményt mondhatnak, de ehhez az szükséges, hogy a képviselőcsoport szerdai ülésén megválasszák Schiffer András utódját – mondta el az MTI-nek hétfőn Szél Bernadett szóvivő.

Több, a párt számára fontos kérdésről is dönteni fog az LMP a párt kétnapos, hétvégi kongresszusán. Ezek között szerepel a középtávú stratégia meghatározása, a képviselői mandátumáról lemondott Kaufer Virág utódjának megválasztása, az LMP 2012-es költségvetésének elfogadása, valamint a párt új szervezetfejlesztési elképzelései. A szóvivő utóbbit azért is nevezte kiemeltnek, mert a felvetések között szerepel a társelnöki rendszer esetleges bevezetése is.

A stratégiaalkotási folyamatot elemezve kijelentette, hogy a párton belül mindenki egyetért az “Orbán-kormány leváltásának szükségességében”. Hozzátette, jelenleg abban vannak vitáik, hogy már most döntsenek-e arról, hogy az LMP kikkel köthet szövetséget,  vagy erre csak később kerüljön sor.

Az LMP alapszabálya nem ismeri a pártszavazás fogalmát, de a bázisdemokratikus elveknek megfelel az elképzelés, a kérdésről a kongresszus fog dönteni – felelte az MTI felvetésére. A múlt héten három megyei választmány javasolt egy olyan, a kongresszust megelőző pártszavazást, amelyik kizárná az MSZP-vel, a Demokratikus Koalícióval “vagy az ezekből esetlegesen kialakuló további szervezetekkel” kötendő szerződést.

A kongresszus egyúttal véleményt nyilváníthat a képviselőcsoport vezetéséről január közepén lemondott Schiffer András utódjáról is. Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy a frakcióvezetőt továbbra is a képviselőcsoport választja meg, ami elviekben szerdán meg is történhet. A szóvivő elmondta, hogy aznap frakcióülést és országos választmányi ülést is tartanak.

Szavai szerint, ha a konkrét személyről egyelőre nem is döntenek, de “ezeken az üléseken kikristályosodik az eljárásrend, hogy milyen eljárás során választják majd meg a frakcióvezetőt”. Ez az eljárásrend magában foglalja majd azt is, hogy a párt tagsága milyen módon nyilvánít véleményt a képviselőcsoport vezetőjéről. Szél Bernadett kiemelte, hogy miután szervezetük bázisdemokratikus alapokon működik, ezért valamilyen módon a kongresszus véleményét is kikérik az új frakcióvezetőről, mert az a céljuk, hogy a politikus a teljes párt támogatását bírja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik