Belföld

Bírálják Orbánt az uniós eljárás miatt

Az MSZP és az LMP szerint az Európai Bizottság lépését meg kellett volna előzni. A Jobbik az EU-ból való kilépést sürgeti.

Az MSZP elnöke szerint elkerülhető lett volna, hogy az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarországgal szemben, ha az Orbán-kormány elfogadja a szocialisták kritikai észrevételeit a kifogásolt jogszabályokról.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette: a kötelezettségszegési eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással, egy másik a bírók szolgálati idejének felső korhatárával, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségével kapcsolatos.

MSZP: Elkerülhető lett volna

Mesterházy Attila MSZP-elnök a történtekre reagálva azt mondta, sajnálatos az eljárások megindítása, de mindez elkerülhető lett volna, ha a kormánytöbbség figyelembe veszi az ellenzék, így a szocialisták véleményét a parlamenti vitákban. Hozzátette, az uniós csatlakozással Magyarország vállalta a közösségi jog tiszteletben tartását, mindazonáltal az MSZP azt várja, hogy a bizottság ugyanúgy folytassa le az eljárást, mintha Franciaországgal, Németországgal vagy Ausztriával szemben tenné ezt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az EU alapszerződése szerint az unió nem avatkozik a tagállamok belügyeibe, Mesterházy Attila úgy válaszolt: nem belügyekről van szó, az Európai Bizottság pedig a minden tagországtól elvárt normák betartása felett őrködik. Ezzel összefüggésben Angela Merkel német kancellár hétfői nyilatkozatát idézte, amely szerint Magyarországnak igazodnia kell az uniós alapelvekhez.

Mesterházy Attila azt is hozzátette, bár a kormányoldal igyekszik a történteket Magyarország elleni támadásként láttatni, a kritikát az Orbán-kormány rossz politikája kapta. Mint mondta, bár az uniós aggályok részleteit nem ismerik, egyetértenek azzal, hogy a kifogásolt jogszabályok – így a jegybanktörvény, az adatvédelmi biztos helyébe lépő hatóság felállítása és a bírókat érintő rendelkezések, ideértve az Országos Bírósági Hivatal elnökének hatáskörét is – gyengítik a magyarországi demokráciát.

LMP: Orbánnak választania kell

Az LMP szerint Orbán Viktornak választania kell, hogy mit helyez előtérbe: a saját hatalmi érdekeit vagy az ország érdekeit. Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese álságosnak nevezte azt a hivatkozást, hogy a kormányfő az ország szuverenitását védi, véleménye szerint a miniszterelnök lépései éppen hogy Magyarország alkupozícióit rombolják.

Az ellenzéki politikus szerint az EU-nak joga van beleszólni a döntésekbe abban az esetben, ha Magyarországon az uniós joggal ellentétes törvények születnek. Nem is ez a valódi kérdés, hanem az, hogy az országnak hogy lehet egy olyan kormányfője “aki folyamatosan a nemzeti szuverenitásra hivatkozik és lehetetlen helyzetbe hozza Magyarországot az Európai Unió előtt”, miközben nagyon komoly tárgyalások zajlanak az újabb hitelfelvételről, illetve az EU következő költségvetéséről – mondta.

Kitért arra is: Brüsszel nem abba szól bele, hogy személy szerint ki álljon az adatvédelmi hivatal élén, hanem abba, hogy “jogállami módon megválasztott, független intézmények vezetőit milyen módon lehet eltávolítani a pozíciójukból”. Amikor Orbán Viktor hadat üzenet a magyarországi demokratikus intézményrendszernek, akkor szembe ment a választók akaratával és az európai értékekkel, és ennek Magyarország most issza meg a levét az uniós eljárások miatt – értékelt.

Jobbik: Mielőbb ki kell lépni az EU-ból

A Jobbik szerint az Európai Bizottság döntése azt jelzi, hogy “a gyarmatosításnak az utolsó fázisához érkeztünk”, amikor Magyarország önálló törvényalkotási jogát is megtagadják. A párt az EU-ból való mielőbbi kilépést sürgeti és ügydöntő népszavazást kezdeményez.

Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese közleményében azt írta: “aki ismeri a gyarmatosító birodalmak természetét”, nem lepődhet meg azon, hogy “a hónapok óta fenyegetőző” Európai Bizottság úgy döntött, Magyarország ellen három törvény ügyében is kötelezettségszegési eljárást indít.

A párt álláspontja szerint “Brüsszel lépése tökéletesen illeszkedik abba a stratégiába, amit a Nyugat több mint két évtizede folytat Magyarország szuverenitásának teljes felszámolása érdekében”. A frakcióvezető-helyettes úgy vélte: “a gyarmatosításnak az utolsó fázisához érkeztünk, ahol már hazánk önálló törvényalkotási jogát is megtagadják”.

Gyöngyösi Márton szavai szerint Brüsszel “sokkal rosszabb”, mint Moszkva, mert “amíg Moszkva egy nyíltan és bevallottan elnyomásra, valamint katonai megszállásra épülő rendszert működtetett, addig Brüsszel álcázva, a demokrácia” és a szabad világ közös értékeinek “hazug jelszavai mögött hajtja végre gyarmatosító politikáját.”

DK: Elég volt a harctéri retorikából!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a miniszterelnököt, változtasson politikáján, módosítsa az unió által kifogásolt törvényeket, és változtasson eddigi retorikáján is.

Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette DK alelnöke sajtótájékoztatón azt mondta: az unióban nem számítanak ritkaságnak a kötelezettségszegési eljárások, az Orbán-kormánnyal szemben is folyik már ilyen a távközlési különadó miatt, és várhatóan indul majd a stabilitási törvény és a bírósági igazgatás átalakítása miatt is. Hozzátette azonban, hogy a mostani esetet több körülmény is speciálissá teszi: egyrészt, hogy az Orbán-kormány az Európai Bizottság szerint nemcsak EU-s részletszabályokat szeg meg, hanem “szembemegy az unió alapértékeivel”, másrészt a kifogásolt törvények módosítását a hiteltárgyalások feltételéül szabta Brüsszel.

Fontos különbségként értékelte a független parlamenti képviselő azt is, hogy a magyar kormánynak “nincsenek szövetségesei Európában”, a szocialista, a liberális és a zöld európai parlamenti frakció szigorú szankciókat sürget vele szemben, a néppárti pedig a bizottság véleményének figyelembevételét várja az Orbán-kormánytól. Ugyancsak szokatlan, hogy az Európai Bizottság két hónap helyett csak egyet adott Magyarországnak arra, hogy válaszoljon a jogi aggályokra.

Molnár Csaba azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök szerdán felszólal az Európai Parlament strasbourgi ülésén, kifejtette: megkérik Orbán Viktort, változtasson retorikáján, és ne hozzon szégyent Magyarországra egy újabb “balkáni színvonalú, támadó, kokikat és sallereket ígérgető, alpári stílusú beszéddel”, ehelyett normális, kulturált hangnemet használjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik