Belföld

Szennyvízügy: nincs megnyugtató megoldás

Lesz keret egy ideig Újvárosban vegyszerre, a dolgozók kedden megkapják fizetésüket, de a DSZSZ csak később juthat a neki járó pénzhez.

Az önkormányzat segítségével kb. 6 millió forintot kapott a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft. (DSZSZ) így a 14 dolgozónak nemrég utalta a fizetését, és egy időre elmúlt a veszélye annak, hogy nem tudnak üzemelni – tudta meg a Fehérvár24 Nemcsek Tibortól a kft. ügyvezetőjétől.

Másfél napig decemberben tisztítatlanul ömlött a város szennyvize a Dunába, mert nem volt pénz vegyszerekre, és ismét fennállt annak a veszélye, hogy leáll a szennyvíztisztító, mivel öt hónapja nem kapott a cég pénzt a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft-től (DVCSH).

A szennyvíztisztítási díjat az emberek a DVCSH Kft-nek fizetik. Ez havonta mintegy 30-33 millió forint. Megállapodás szerint havonta ebből 20 millió forintot kellene kapni a szennyvíztisztítást végző cégnek. Ebből a pénzből fedezné a DSZSZ a dolgozók bérét, és a tisztító üzemeltetését. A szennyvíztisztítónak ezen felül még fizetni kellene egy világbanki hitel törlesztőrészletét, a város felé létesítményhasználati díjat, valamint az amortizációt ellensúlyozó víziközmű-felújítási alapot. A dh-online korábbi információja szerint három éve nem történt jelentősebb felújítás a tisztítóban, így kizárólag szakembereknek köszönhető, hogy még működőképes a szennyvíztisztító.

A két önkormányzati cég között több peres ügy is zajlik. Ezek közül egyben az elsőfokú ítélet megszületett a DSZSZ javára. A Székesfehérvári Törvényszék döntése nyomán kb. 750 millió forintot köteles megfizetni a DVCSH a szennyvíztisztító cégnek. Ez jogerőre csak nyár végére emelkedhet, azonban mivel a DVCSH elismert a DSZSZ követeléséből 235 millió forintot, így azt köteles napokon belül átutalni, ha nem teszi, akkor pedig bíróság segítségével 2-3 héten belül leemelhetik a számlájáról.

Az akut problémát orvosló megoldás nem született, mert később kapják meg a nekik járó pénzt. Most hiába nyerték meg a pert, megnyugtató megoldás nem született az ügyben. Megnyugtató az lenne, ha a szerződésben foglaltakat teljesítené a DVCSH. Nem értik, hogy annak ellenére, hogy a lakók 97 százaléka megfizeti a csatornahasználati díjat, a befolyt pénzből miért nem utalja a nekik jár összeget a cég, ahogy azt fél éve szerződésben vállalta- hangsúlyozta Nemcsek Tibor.

A DVCSH ügyvezető igazgatója, Pikóné Perjési Irén nem kívánt az üggyel kapcsolatban nyilatkozni. A Fehérvár24 információja szerint azonban a cég működését is körbetartozások nehezítik. A dunaújvárosi önkormányzat például mintegy 700 millió forinttal tartozik a kft-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik