Ismét leállhat a szennyvíztisztítás Dunaújvárosban

Másfél napig decemberben tisztítatlanul ömlött a város szennyvize a Dunába, mert nem volt pénz vegyszerekre.

Öt hónapja nem kapják meg pénzüket a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft-től (DVCSH), így a vegyszer hiánya miatt ismét leállhat a tisztítómű, és a dolgozók a mai napig nem kapták meg január havi bérüket- mondta Nemcsek Tibor, a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft.(DSZSZ) ügyvezetője a Dunaújváros Online-nak.

„Mocskos a helyzet – így is, úgy is”–írja a lap, amelynek több dolgozó is nyilatkozott. Egy közülük elmondta: Hat olyan munkatársáról tud, akikkel a számlavezető pénzintézet a törlesztések elmaradása miatt figyelmeztetés nélkül felbontotta lakásra kötött hitelszerződését. A családoknak nincs megtakarításuk, kilátástalanná vált az életük, és fogy a türelmünk: egyre nehezebben hiszik el, hogy mindezt büntetlenül, következmények nélkül meg lehet csinálni velük- olvasható az internetes oldalon.

Decemberben másfél napra már leállt Dunaújváros 2002-ben átadott szennyvíztisztítója. Akkor a város dobott mentőövet a szorult helyzetben lévő tisztítóműnek a helyi hírlap információja szerint.

Másfél nap alatt becslések szerint 10-12 ezer köbméter szennyvíz folyt tisztítatlanul a Dunába.
A Jobbik helyi szervezete feljelentést tett az üggyel kapcsolatban. A párt szerint a DVCSH Kft. a Dunaújvárossal kötött koncessziós szerződés több pontját is megszegte, és sikkasztás alapos gyanúja is felmerült.

A szennyvíztisztítási díjat az emberek a DVCSH Kft-nek fizetik. Ez havonta mintegy 30-33 millió forint. Megállapodás szerint havonta ebből 16 millió forintot plusz áfát kellene fizetni a szennyvíztisztítást végző cégnek. A befolyt pénzből fedezné a DSZSZ a dolgozók bérét, és a tisztító üzemeltetését. A szennyvíztisztítónak ezen felül még fizetni kellene egy világbanki hitel törlesztőrészletét, a város felé létesítményhasználati díjat, valamint az amortizációt ellensúlyozó víziközmű-felújítási alapot. A dh-online korábbi információja szerint három éve nem történt jelentősebb felújítás a tisztítóban, így kizárólag szakembereknek köszönhető, hogy még működőképes a szennyvíztisztító.

Mindkét cég, a DVCSH és a DSZSZ is többségében önkormányzati tulajdonú. Jelenleg két peres ügy és egy felszámolási eljárás is folyik a cégek között. A DSZSZ perli a DVCSH-t, mert a díjat beszedő cég 2008 óta nem fizeti meg a szennyvíztisztítási díjat. A DVCSH pedig számlázási költségek miatt perelte be a DSZSZ-t. Felszámolási eljárást a DVCSH kezdeményezett a szennyvíztisztítást végző cég ellen, mivel egy korábbi önkormányzati döntés nyomán a cég fizeti a városnak a szennyvíztisztító 350 milliós adósságát. A felszámolást első fokon elutasították, másodfokon a fővárosi ítélőtábla tárgyalja majd.

A Fehérvár24 megkereste az önkormányzat szóvivőjét. Németh Tünde azt mondta: mint decemberben, most sem kíván a városvezetés az üggyel kapcsolatban nyilatkozni.

A DVCSH-nál is érdeklődtünk délután, ám csak az egyik részleg vezetőjét értük már el, aki sem a kommunikációért felelős ember, sem az illetékes vezető telefonszámát nem adta ki. További információt az üggyel kapcsolatban csütörtökön kaphatunk csak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.