Belföld

Támad az influenza, de járvány még nincs Szegeden

24.hu
24.hu

2012. 01. 20. 12:43

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) megjelent heti jelentése szerint január 9. és 16. között 7300 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Korábban a témában:

Az év második hetében tapasztalt mérsékelt emelkedés ellenére a megbetegedések előfordulási gyakorisága csak mintegy harmada volt az előző év azonos hetében tapasztaltnak – írta az OEK.

Országosan emelkedő tendencia

A múlt héten az ország 14 közigazgatási területén emelkedett, 3 területén csökkent, 3 területen pedig nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. A legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebben Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordultak orvoshoz. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második naptári héten nem érkezett jelentés – tették hozzá.

Az OEK összesítése szerint az influenzagyanús megbetegedések továbbra is a felnőttek korosztályát érintik a leginkább. A betegek csak több mint 13 százaléka volt 14 éven aluli, több mint 12 százaléka pedig 60 éven felüli. Az orvoshoz forduló 15-34 éves fiatal felnőttek aránya viszont több mint 44 százalék, a 35-59 éveseké pedig csaknem 30 százalék volt.

A második héten 70 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az OEK légúti vírusokkal foglalkozó osztályára. Ezekből a héten egy esetben az influenza B vírusát azonosították.
A 2011. év 40. hete óta tartó influenzaszezonban a múlt hét végéig 432 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK említett osztályán. Mostanáig az influenza A és az influenza B vírusát is két-két beteg szervezetében mutatták ki.

Európában is terjed a járvány

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Múlt szombaton az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Európában még alacsony az influenza aktivitása, de a múlt hónaphoz képest a vírus terjedése növekvő tendenciát mutat.
Az ECDC összegzése szerint 2012 első hetében Olaszországban és Svédországban regionális, míg Hollandiában, Norvégiában és Spanyolországban helyi járványok alakultak ki. További 13 országból – köztük Magyarországról – elszigetelt eseteket jelentettek. Az európai központ adatai szerint Európa területén a megbetegedéseket okozó vírustörzsek közül eddig az influenza A(H3N2) vírus domináns – olvasható a tisztiorvos Facebook-oldalán.

Csongrád megyében még nincs baj

Csongrád megyében még nincs influenza járvány – tájékoztatta a Szeged24-et az ÁNTSZ Csongrád Megyei Kirendeltségének járványügyi osztályvezetője. Tombácz Zsuzsanna elmondta: a hozzájuk eddig beküldött beküldött mintákból még nem tenyészett ki az influenza vírus, egyetlen mintából sem volt kimutatható. A járványügyi osztályvezető hozzátette: tudomásuk van arról, hogy Győr-Moson Soron megyében már emelkedett az influenzás megbetegedések száma, de azt nem tudta megjósolni, hogy a kór mikor érkezik meg Csongrád megyébe. Tombácz Zsuzsanna elmondta azt is: az enyhe időjárás kedvez a vírusok szaporodásának, így az influenza járvány kialakulásának is. Csongrád megyében azonban egyelőre a felsőlégúti, megüléses megbetegedések a jellemzőek. Még decemberben az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal(OTH) járványügyi főosztályvezetője, Dr. Ócsai Lajos a Szeged24-nek azt mondta: a járványügyi szakemberek január második felére várják az idei influenza szezon kialakulását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.