Belföld

A budapesti Onyx lett a tavalyi év étterme

A budapesti Onyx étterem kapta a 2011-es év éttermének járó díjat a Dining Guide étteremkalauz csütörtöki fővárosi gálaestjén.

A 2004-ben alapított díj az egyik legrangosabb elismerés a magyar vendéglátóiparban. A Dining Guide étteremkalauz idén hetedik alkalommal hirdette meg Az év étterme című versenyt. A gasztronómiai szakértőkből, újságírókból, diplomatákból, üzletemberekből, valamint szakácsokból álló zsűri a 2011-es év éttermének járó Friedrich Wilhelm Raiffeisen Díjat a budapesti Onyx étteremnek ítélte oda – közölték a szervezők az MTI-vel.

A győztes étterem a Michelin-csillag és a 2 Gault Millau sapka mellé gyűjtötte be mostani helyezését. A tízes listán szereplő éttermek közül a zsűri különdíját három kategóriában osztatták ki. A vidék kedvenc étterme a balatonszemesi Kistücsök étterem lett, Budapest kedvenc étterme a Mák Bisztró, a Közép-Kelet-Európa legjobb éttermének járó díjat pedig a szlovén Pri Lojzetu nyerte el.

A top tízes listára 2011-ben a Costes, a Babel Delicate, a Chateau Visz, az Onyx, a Fausto’s, a Nobu, a Bock Bisztró, a Csalogány 26, a Mák és a 67 került fel.

“A magyar éttermek folyamatos színvonalbeli emelkedésének köszönhetően egyre kiélezettebb a küzdelem az év étterme címért. Most osztottuk ki először a CEEfood-ot, a Közép-Kelet-Európa legjobb éttermének járó díjat, amelyért tíz közép-európai étterem szállt harcba” – mondta Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója, a zsűri elnöke az MTI-nek.

A díjátadó gálán a díjazott éttermek kihirdetése mellett bemutatták a profi, valamint hobbi szakács kategóriában meghirdetett “A legjobb nyulas recept” pályázatának győzteseit is. Meskó Norbert az egri Zsálya Bisztró konyhafőnöke készítette el a profi kategória legjobb nyúl receptjét, az amatőrök között pedig Nagy Róbert a Kísérleti konyha című blog szerzője vitte haza az első helyezést.

Az est folyamán a hazai és az európai éttermek képviselői, a gasztronómia szakértői, valamint az üzleti élet szereplői megkóstolhatták Meskó Róbert különleges tőkegomba salátával tálalt pálinkás nyúlsajtját, emellett a versenyben részt vett éttermek is különlegességgel lepték meg a gála meghívottjait. Többek között turbolyás tengeri salátával és csukakaviárral készült kacsamájkolbászt, csülökpörköltet, fürjtojásos salátát, zöldfűszeres krémsajtot, kétszersültet, tésztákat, valamint rizottókat kóstolhattak meg az est vendégei.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.