Belföld

Zseniális magyar találmány: baktériumölő padló

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház több osztályán tesztelik, hogy mitől olyan zseniális a Graboplast új, Silver Knight fantázianévre keresztelt padlója.

A kórházakban szerzett betegségek hatalmas problémákat jelentenek világszerte. Magyar szakemberek ezért kifejlesztettek egy új terméket, amely fertőtlenítő hatásával, egyedülálló módon elpusztítja a padlóra került baktériumokat. A szabadalmaztatott készítményt elsőként a Szegedi Tudományegyetemen és Amerikában vizsgálták laboratóriumi körülmények között, most pedig élesben a győri kórházban tesztelik a padlót.

Hogyan működik?

A Silver Knight névre keresztelt technológia fertőtlenítő hatását a nanoezüst és nanotitánoxid részecskék alkotta kettős védelmi rendszer biztosítja. Az antibakteriális hatás vegyszerek nélkül érhető el, az ezüstionok ugyanis blokkolják a sejtosztódást és megszakítják a tápanyag-továbbítást. A titánoxid pedig felgyorsítja a baktériumok és a szennyeződések lebontását. A folyamat erős fény hatására tovább erősödik. „Fejlesztőink arra is rájöttek, hogy a nanoanyagok használata lehetővé teszi a levegő minőségének javítását is, a fotokatalízis segítségével ugyanis a szagok ártalmatlan összetevőkre bonthatók” – mondta a Győr24-nek Tanos Ádám, a Graboplast szóvivője.

Élesben megy a tesztelés

A Grabo Silver Knight új utat nyithat az egészségügy számára, legalábbis a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban végzett éles tesztelések erre szeretnének rávilágítani. Az intézményben Dr. Knausz Márta vezetésével folyik a próbaüzem, az első vizsgálatok már el is készültek. „Elsőként a gasztroenterológiai osztályunkon, azaz a belgyógyászaton végeztünk kontrollokat. Két azonos, 6 ágyas kórtermet állítottunk szembe egymással, az egyik szobában a régi, hagyományos padló van feltéve, a másik teremben pedig az új Grabo-padlót helyeztük el. A feltételek és az esélyek tehát egyenlők voltak, hiszen mindkét helyiség ugyanakkora baktérium terhelésnek volt kitéve és ugyanaz a takarítószolgálat tisztította a padlózatot. A gyakorlatban a mintavételt egy szivaccsal végeztük, minden reggel takarítás előtt, a kórtermek különböző területeiről leletet vettünk. A szivacsra tapadt szennyeződéseket aztán egy szilárd táptalajra helyeztük, ahol a baktériumok kinőhettek. Növekedésükhöz viszont idő kellett és megfelelő hőmérséklet, ezért egy termoszba helyeztük a mintákat. A teszthez szükséges idő elteltével kivettük és megvizsgáltuk mind a két anyagot, és az összehasonlítás során kiderült, hogy valóban hatékony a győri cég fejlesztése, hiszen az új terméken jóval kevesebb baktérium telep képződött.” – mondta Dr. Knausz Márta, higiénés főorvos.

A mintavétel folytatódik a kórházban, a leírtakhoz hasonló módon az ortopédián és a röntgenben is folytatják a próbát. A főorvos elárulta, hogy a röntgenben azért is lesz érdekes a mintavétel, mert a padló alapvetően a fény segítségével fokozottabb „működésre” képes, több baktériumot tud elpusztítani, de ebben az esetben majd egy sötétebb környezetben is megkell állja a helyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik