Belföld

Karnyújtásnyira a népszavazás nyugdíjügyben

Ha összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás, ügydöntő referendumot kell kiírni az LMP által feltett kérdésekben.

Kapcsolódó cikkek

Öt LMP-s népszavazási kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén. A kérdéseket Szél Bernadett, Schiffer András és Scheiring Gábor LMP-s politikusok magánszemélyként nyújtották be.

– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő személy számára járó nyugdíj összege ne csökkenjen?”; 
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő személy számára 2011. január 1-jén jogszerűen folyósított nyugdíj összege csak a 2011. január 1-jén hatályos jogszabályok szerinti okból csökkenjen?”;
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január 1-ig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?”;
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár előtt jogszerűen folyósított nyugdíj összege ne csökkenjen?”;
– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?”.

A kezdeményezések most másodszor kerültek a testület asztalára, miután az Alkotmánybíróság még decemberben új eljárásra utasította az OVB-t.

A választási bizottság ugyanakkor most elutasította egy olyan, a bérpótlékkal kapcsolatos – az Alkotmánybíróságról visszaküldött – LMP-s kérdés hitelesítését, ami korábban még zöld utat kapott a testülettől. A taláros testület indoklására hivatkoztak, amely szerint a kérdés nem egyértelmű.

További négy, a munkaviszonnyal kapcsolatos LMP-s kérdést is elutasított az OVB. Az egyikkel kapcsolatban egyértelműségi probléma merült fel, míg a másik három elutasításnál megállapították, hogy azonos tárgyban korábban már hitelesítettek népszavazási kezdeményezéseket.

Az OVB hitelesítette két magánszemély felvetését is. Ők azt kérdeznék meg a választóktól, egyetértenek-e azzal, hogy a polgármester nem lehet országgyűlési képviselő, és ezt törvényben is mondja ki a parlament.

Ügydöntő népszavazást akkor kell kiírni, ha az OVB által hitelesített (és majd jogerőre emelkedő) kérdést 200 ezer állampolgár támogatja az aláírásával. Az aláírásokat négy hónapig lehet gyűjteni. Ha ez sikerrel jár, akkor a köztársasági elnök kitűzi a népszavazás időpontját.

Az ügydöntő népszavazás akkor tekinthető érvényesnek és eredményesnek, ha azon minden második választópolgár részt vesz, és az érvényesen szavazók több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik