Belföld

Vona kilépne, de vissza nem hívna

Nem hívja vissza képviselőit az unióból a Jobbik – mondja Vona Gábor, aki szerint Barroso a képmutató. A zászlóégetést az EU gyarmatosító törekvéseire adott válaszként jellemezte.

Bár a Jobbik elnöke a párt hétvégi rendezvényén arról értekezett, hogy mekkora orra van az Európai Unió elnökének, az M1 Ma reggel című műsorának hétfői adásában már nem zsidózott, hanem képmutatónak nevezte José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és az egész unió Magyarországgal kapcsolatos hozzáállását.

Vona szerint példát akarnak statuálni az országgal, hogy nincs joga az “épülő Európai Egyesült államokban” a saját útját járni. “Barroso és az unió hülyének néz bennünket”, a bírók korai nyugdíjazása, és adatvédelmi biztos eltávolítása a nagy világgazdasági válság idején “piszlicsáré ügyek”, amelyek kapcsán Magyarországot megfenyegetni, támogatást megvonni nem jelent mást, mint hogy példát akarnak statuálni Magyarországgal, hogy nincs joga az épülő Európai Egyesült Államokban a saját útját járni, saját törvényeket, alkotmányt hozni, a magyar társadalmat nem megszorítani. Ha ma ezt elfogadjuk, holnap mit fog kérni Barroso? – vetette fel Vona.

Arra a felvetésre, hogy az uniós zászló elégetésére mi szükség volt, Vona Gábor azt válaszolta: normál esetben a zászlóégetésnek nincs helye, pláne ha nemzeti zászlóról van szó, de ez nem egy nemzeti zászló, hanem az Európai Unió zászlaja, és ebben a nemzetközi közösségben Magyarországnak gyarmatszerepet szántak.

Arról, hogy három képviselőjük ott ül az Európai Parlamentben, és felveszik a fizetésüket, Vona Gábor azt mondta: ezeket az embereket félmillióan megválasztották, hogy képviseljék Magyarországot, és amit ott képviselnek, az ugyanaz, mint amit szombaton a tüntetésen képviseltek. Miért hívnánk vissza őket? – kérdezett vissza a pártelnök az újságíró felvetésére, hozzátéve: szükséges a jelenlétük ahhoz, hogy az EP-ben el tudják végezni azt a munkát, amire szükség van. Nem Európából, hanem az unióból akarnak kilépni, az unió lépett ki Európából – jelentette ki Vona Gábor, aki szerint az unióé nem európai, hanem egy amerikanizált, értékvesztett út.

Korábban az az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) arra szólította fel a Jobbikot, hogy haladéktalanul hívja vissza európai parlamenti képviselőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik