Belföld

Török: Ellenzéke a Fidesz esélye

Az LMP a frakcióvezető lemondásával demonstrálta, a szétesés küszöbére jutott – írja Török Gábor.

A Vision Consulting vezetője szerint a hétvége azt igazolta, hogy a mai ellenzék a Fidesz legnagyobb esélye. Hiába van már lényegesen több szavazója a négy ellenzéki pártnak együtt, mint a Fidesznek, „az ellenzéki térfélen zajló eseményeknél kellemesebbet a hatalmon lévők kívánni sem tudnának maguknak” – írja Török Gábor. A kormánynak önmagában már az is kedvez, hogy kétoldali ellenzéke van, „ez növeli mozgásterét, manőverezési lehetőségét”.

A háromosztatúság veszélyes is lehetne a Fidesznek – írja az elemző –, de egyelőre nem kell attól tartania, hogy a Jobbik „kiszabadul a szélsőségesség karanténjából”, felbukkan egy a csalódottaknak elfogadható „hiteles és potens jobboldali vagy centrista párt, vagy a baloldali pártok egységesen lépnének fel. „Jobboldali új pártnak egyelőre se híre, se hamva”, Török Gábor szerint a Schiffer-jelenség megmutatta, hogy az LMP-ben is akadtak olyanok, „akik szerint szükség lehet egy olyan középpárti (értsd: nem MSZP-szövetséges) alakulatra, amelynek esélye lehet a csalódott jobboldali szavazók megszólítására is”.

A politológus szerint azonban egyelőre teljesen kiszámíthatatlan és egyben sorsdöntő lehet, „hogy a Fideszt az elmúlt másfél évben elhagyó, de új pártot egyelőre nem nagyon választó közel másfél millió ember a következő választáson – ha szavaz egyáltalán – hová teszi az ikszet. Amíg a Fidesznek esélye van ezen szavazók visszaszerzésére, vagy legalább semlegesítésére, a következő választás favoritja a mai kormánypárt marad” – írja Török Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik