Belföld

Lecsukhatják a jobbikos képviselőket

Zászlóégetés miatt fenyeget börtön jobbikos politikusokat, a párt közleményben hangsúlyozza, hogy az érintettek lemondanak a mentelmi jogukról, s ezt az intézményt amúgy is el akarják törölni.

A Jobbik képviselői minden esetben lemondanak mentelmi jogukról, így a BRFK által garázdaság bűncselekményének minősített EU-zászlóégetés ügyében sem bújik e jogintézmény mögé Murányi Levente és Novák Előd, a párt két alelnöke – tudatta a Jobbik a lapunkhoz eljuttatott közleményében. A párt szerint a rendőrség jogértelmezése téves, mert egy idegen nemzet zászlajának elégetése is kizárólag erkölcsileg volna elítélhető, most azonban csak egy intézményrendszerrel szembeni akció történt, ami ugyanúgy szimbolikus, mint pl. a „Vesszen Gyurcsány!” felkiáltás.

A BRFK ráadásul nem szabálysértés, hanem erőszakos jellegű bűncselekmény miatt tett feljelentést, ami miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztés járna az ’56-os politikai elítélt Murányi Leventének. A szocializmusban a vörös csillag magyar zászlóból való kivágását büntették, most egy másik diktatórikus rendszer jelképének hasonló eltüntetését – olvasható a kommünikében.

A Jobbik szerint Novák Elődöt jogtalanul állította elő a rendőrség EU-ellenes plakátragasztás miatt a 2003-as népszavazás előtt – s azóta eddig összesen öt esetben. A bíróság évekkel később jogerősen megállapította, hogy a karhatalom törvénytelenül kobozta el az unióellenes plakátokat, melyek önkényuralmi rendszerként mutatták be az EU-t. A Jobbik felszólítja a rendőrséget, hogy végre hagyjon fel a magyar függetlenséget, szabadságot szorgalmazók megfélemlítésével! – írják közleményükben.

A rendőrség jogértelmezése önkényes, de ha az EU nyomására a kormányzat visszamenőlegesen úgy módosítaná a Btk.-t, hogy törvényesen büntethető legyen az uniós zászló égetése, a Jobbik képviselői akkor sem bújnak mentelmi joguk mögé, sőt eltörölnék e jogintézményt – áll a párt közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik