Belföld

Szlovákiai aktivisták táblákkal tüntetnek a magyarokért

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái a hétvégén háromnyelvű figyelmeztető táblákat helyeztek ki a helységneveket jelző táblák alá, hogy felhívják a figyelmet az érvényben levő Táblatörvény megsértésére.

Több mint 30 dél-szlovákiai településen helyeztek el háromnyelvű feliratot a Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazycné Juzné Slovensko civil mozgalom aktivistái a hét végén, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a magyar nyelvű helységnévtáblák hiányára.

“A Táblatörvény értelmében (191/1994), Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, ám ezek a kékszínű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak – olvasható a mozgalom közleményében, amelyet a Bumm.sk hírportál közölt vasárnap.
A közlemény emlékeztet: “A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom 2011. október 23-án felmérést készített, s mint kiderült, legalább 34 település 76 magyar táblája hiányzott. Ma ez a szám 81. Ezért a mozgalom októberben levelet intézett a közútkezelőkhöz, október 26-án pedig kedvező választ is kapott a hivataltól a táblák pótlása ügyében, miszerint a lehető legrövidebb időn belül pótolják a táblákat”.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái a hétvégén újra végigjárták az érintett falvakat, és azt tapasztalták, hogy a helyzet semmit sem változott. Egyetlen helyen sem jelentek meg a kék táblák, a szóbeli és az írásbeli ígéretek ellenére sem.
“Aktivistáink ezért az összes tábla alá egy háromnyelvű feliratot helyeztek el, mely felhívja a figyelmet a törvénysértésre. Ez reményeink szerint az összes érintett felet, a közútkezelőt és az önkormányzatokat is haladéktalan cselekvésre készteti.

A felirat a következő: Ezen a településen a törvény értelmében kötelező feltüntetni a helység nevét a nemzeti kisebbség nyelvén is. A tábla hiánya törvénysértés!” – áll a dokumentumban.

A mozgalom rámutat: A táblák esete nem egyedi. Ugyanezzel az ellenállással találkozni a hivatalokban és a hatóságok részéről is, “mikor ügyeinket törvényes módon, magyarul szeretnénk intézni. Közös érdekünk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a gyakran „átlag felettinek” titulált jogokra, melyek alkalmazását az érdektelenség és a hivatalos szervek csendes szabotálása teszi lehetetlenné”.

“Szlovákia akkor lesz egy jobb hely mindannyiunk számára, ha véleményünket nem csak szavakban, de tettekben is vállaljuk. Ne féljünk élni jogainkkal! A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a jövőben is figyelemmel követi majd, miként sikerül betartani a hatóságoknak és az önkormányzatoknak azokat a rendelkezéseket, melyeket törvények szabályoznak” – zárul a közlemény.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.