Belföld

Elmarasztalták a szlovák televízió Magyar Magazinját

Egy csehországi Esterházy János-megemlékezésről szóló riport miatt elmarasztalta a Szlovák Közszolgálati Rádió és Televízió (RTVS) Magyar Magazinját a pozsonyi frekvenciatanács.

A szlovákiai médiát felügyelő testület honlapjára szerdán felkerült döntés szerint a Magyar Magazin szerkesztősége pénzbüntetést ugyan nem kapott, de a kiegyensúlyozottság elvének be nem tartása miatt elmarasztalták. A televízió a döntést megfellebbezheti.

Az augusztus 3-án sugárzott riport miatt az eljárás az RTVS ellen októberben indult, miután a frekvenciatanács tagjai “arra a következtetésre jutottak, hogy a televízió megsérthette a sokoldalúság és a vélemények pluralitásának követelményét”.

A Magyar Magazint hetente egyszer, szerdán délután sugározza a közszolgálati szlovák televízió kettes csatornája. Az augusztus 3-i magazinban szerepelt Kendy Éva riportja, amelyet Esterházy János síremlékének megkoszorúzása alkalmával készített a morvaországi Mírovban. A néhány perces riportban megszólalt Esterházy János egykori mírovi rabtársa, Jozef Janku, Frantisek Lízna jezsuita szerzetes, Molnár Imre történész és Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke is. Szó volt Esterházy személyiségéről, mírovi raboskodásáról, esetleges boldoggá avatásáról, míg Csáky az Esterházy rehabilitációjával kapcsolatos szlovákiai problémákra hívta fel a figyelmet.
A Bumm.sk hírportál értesülései szerint a riport ellen egy szlovák történész emelt panaszt azt állítván, hogy a műsorban nem biztosították a vélemények pluralitását. A hatályos törvények értelmében a frekvenciatanácsnak minden panaszos beadvánnyal foglalkoznia kell.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége a kilencvenes évek végén állított jelképes síremléket Esterházy Jánosnak az Olmützhöz közeli Mírovban, a síremléket minden évben megkoszorúzzák.
Esterházy János (1901-1957) a két világháború közötti időszakban, majd a második világháború idején következetesen küzdött a szlovákiai magyarok megmaradásáért és jogaiért. A világháború idején a szlovák parlament egyetlen magyar képviselőjeként egyedül szavazott az akkori fasiszta szlovák állam zsidódeportálási törvénye ellen. 1957-ben, a morvaországi Mírovban halt meg, hamvainak urnáját a prágai Motol temető közös sírjában helyezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik