Belföld

Bírálat basszustól a magas céig

A Magyar Operaénekesek Egyesülete kiakadt a kormánybiztos tervein.

A Magyar Operaénekesek Egyesülete egy rádióinterjúból tudta meg, hogy Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó operaénekeseket akar elbocsátani. Az operaénekesi hivatás megsemmisül, értelmetlenné válik a képzés, ha a minisztérium a szégyenteljes lépésre rábólint – emlékeztet az egyesület.

Közleménye szerint nem megoldás alkalmi szerződésekkel visszaszerződtetni művészeket. “A jelenleg közalkalmazott énekművészek, az ország operaénekesi “társadalmának” utolsó élcsapatát képezik, együtt a kiváló nem közalkalmazott magyar vendégművészekkel, akiknek egyébként már évek óta társulati tagoknak kellene lenniük! A Magyar Állami Operaházat olyan országok operaházaihoz hasonlítani nem lehet, amely országokban több zenés színház működik, így a művészeknek számos lehetőségük van saját hazájukban színpadra lépni.”

Az egyesület meggyőződése, hogy a Magyar Állami Operaháznak társulati formában kell működnie, a nyilvánosság figyelmét pedig arra hívják fel, hogy az “elbocsátandók között, magas szakmai díjakkal kitüntetett művészek vannak, több Kossuth-díjas”.

Az Operaház gazdasági helyzetét nem néhány tucat művész foglalkoztatása rontja, ezért az egyesület “minden törvényes eszközt és lehetőséget” megragad, hogy megakadályozza “az esztelen rombolást a magyar kulturális élet első számú nemzeti intézményében, a Magyar Állami Operaházban!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik