Kultúra

Budapesten vezényel a világhírű Christoph Eschenbach

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának első idei hangversenyét a neves karmester, Christoph Eschenbach vezényli vasárnap. A koncert szólistája Tzimon Barto lesz.

A Magyar Állami Operaházban megrendezendő hétvégi koncerten Brahms B-dúr zongoraversenye és Brahms-Schönberg g-moll zongoranégyese hangzik el – közölte Várkonyi Judit, a dalszínház sajtófőnöke, kiemelve, hogy Christoph Eschenbach a vasárnapi hangversenyt követően az idei évadban még három alkalommal lép fel az Ybl-palotában. Február 25-én ismét az Operaház zenészeiből álló Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával áll a közönség elé, áprilisban pedig két alkalommal Wagner Parsifalját vezényli.

Eschenbach a leghíresebb zenekarok élén a legnagyobb koncertszínpadok és a világ élvonalába sorolt operaházak rendszeres vendége. 2009-ben a Philadelphia Zenekarral vendégszerepelt Budapesten, a Művészetek Palotájában, 2010 nyarán pedig a Schleswig-Holstein Musik Festival Zenekarával Gustav Mahler halálának 100. évfordulója alkalmából lépett fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A német származású Eschenbach párhuzamosan folytatott karmesteri és zongoratanulmányokat Hamburgban. 1952-ben megnyerte a Steinway Zongoraversenyt, ám az igazi áttörést a Montreux-i Clara Haskil verseny hozta meg számára 1965-ben. A művész ezután a világhírű Cleveland Orchestrától kapott meghívást, ahol a zenekar akkori vezetője, a magyar származású Széll György felfigyelt rá.

Jelenleg ő vezeti a Schleswig-Holstein Musik Festivalhoz kapcsolódó zenekari akadémiát. Rendszeres fellépéseket vállal az Orchestre de Paris-val, ahol 2010 augusztusában a zeneigazgatói posztot is betöltötte, de fellép a Londoni Filharmonikusokkal, a Drezdai Staatskapellével, a Bécsi és New York-i Filharmonikusokkal, valamint a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral is.

Tzimon Barto zongoraművész első zongoraleckéit ötévesen, nagymamájától kapta. Tanulmányait a New York-i Juilliard Schoolban végezte a híres docens, Adele Marcus irányításával. Pályáján a nemzetközi áttörés az 1980-as évek közepén következett be, amikor Herbert von Karajan meghívására fellépett a Wiener Musikvereinban és a Salzburgi Ünnepi Játékokon. Azóta Tzimon Barto a világ szinte összes jelentős zenekarával koncertezett, azon belül is elsősorban a legnagyobb amerikai társulatokkal Philadelphiában, New Yorkban, Clevelandben, Chicagóban, Bostonban, San Franciscóban és Houstonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik