Belföld

Magyarországra látogat az orosz legfőbb ügyész

Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész megerősítette, hogy az év második felében Magyarországra látogat.

Nagy Péter orosz cár 290 évvel ezelőtt alapította az orosz ügyészséget. Az évforduló alkalmából 35 külföldi delegációt hívtak meg Moszkvába, élükön nemzeti ügyészségek és nemzetközi ügyészségi szervezetek vezetőivel.

A január 12-e és 14-e között zajló ünnepi eseményekre érkezett az orosz fővárosba Polt Péter legfőbb ügyész is, aki az MTI kérdésére elmondta: a rendezvény túlment az egyszerű protokolláris eseményen. A tény, hogy számos külföldi partnert meghívtak, azt bizonyítja, hogy a cél a nemzetközi együttműködés erősítése volt. Azon a két magas szintű találkozón, amelyen a magyar ügyészség vezetője is részt vett, ugyancsak ez volt a téma.

Polt Péter és külföldi kollégái Jurij Csajka orosz legfőbb ügyésszel folytattak előbb megbeszélést, majd Dmitrij Medvegyev államfő fogadta őket Moszkva környéki rezidenciáján.

A legfőbb ügyész elmondta, hogy ezen a találkozón a vendéglátók felkérésére, mint az európai uniós legfőbb ügyészek hálózatának elnöke, egyike volt a felszólalóknak.

Arról beszélt, hogy bár helyenként a jogi keretek és a hagyományok eltérőek a különböző országokban, olyan, a határokon átnyúló bűncselekmények esetében, mint a korrupció, a terrorizmus, vagy az emberkereskedelem, erősíteni kívánják az ügyészi együttműködést. Ennek érdekében egymás jobb megértésére kell törekedni, mivel a bizalom csak így teremthető meg, amely fontos a közös ügyek felderítésében.

Polt Péter kiemelte, hogy az ügyészségeknek a bűnügyeken kívül a közérdekű ügyekben is fontos feladatuk van. Mint mondta, az orosz partnerek is ezt hangsúlyozták. Az Európa Tanács ügyészi szervezetében egy erre a területre vonatkozó ajánláson dolgoznak együtt az orosz ügyészség képviselőivel. A közigazgatás és a polgárjog területén való együttműködéshez egységes irányelvekre volna ugyanis szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik