Belföld

Hiller: 100 milliárd hiányzik

A volt miniszter szerint a kormány nem biztosította a költségvetésben a kieső önkormányzati forrásokat.

A szocialista Hiller István szerint mintegy 100 milliárd forint hiányzik az államosított iskolák idei működtetéséhez, a rendszer finanszírozásához, mert a kormány nem biztosította a költségvetésben a kieső önkormányzati forrásokat. A volt oktatási miniszter az új köznevelési törvény várható következményeiről azt mondta: a rendszer kidolgozatlan, alapvető problémákat vet fel az iskolák finanszírozása már az első, idén szeptemberben kezdődő tanévben.

Az ellenzéki képviselő utalt rá, hogy a korábbi rendszerben az önkormányzatok intézményfenntartóként az iskolarendszer költségeinek a felét állták, de ezek a források az iskolák államosítása után hiányozni fognak. Ez nem megszorítás, azaz néhány százalékos elvonás, hanem olyan forráshiány, amelyet pótolni kell ahhoz, hogy az iskolák működni tudjanak  – tette hozzá. Szerinte 2013-ban – akkor már a teljes iskolaévvel számolva – mintegy 280-300 milliárd forint kell a korábbi források pótlására.

Mivel az idei költségvetésből hiányzik ez a pénz, Hiller István elképzelhetetlennek nevezte, hogy a kormány tavasszal ne módosítsa a költségvetési vagy az adótörvényeket. Szerinte a kormány az önkormányzatok helyi iparűzési adóbevételéhez fog hozzányúlni. Az MSZP egyébként közoktatási kerekasztal felállítását javasolja a szakmai, civil és a szakszervezetek részvételével. Közölte, céljuk az, hogy közös, “azonos vagy közel azonos” szakmai álláspontot alakítsanak ki 2013 elejére.
Hiller István a sajtótájékoztatón bemutatta a párt pedagógus tagozatának új elnökét, Kajtárné Botár Borbálát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik