Belföld

Újabb körlevelet írt Hoffmann

A pápai körlevél mellett egy musicalt is levélben ajánl az iskolák figyelmébe az oktatási államtitkár.

Hoffmann Rózsa minisztériumi fejléces körlevélben, államtitkári minőségében egy még el sem készült előadás próbáinak megtekintésére kapacitálja a pedagógusokat az iskoláknak küldött körlevelében – számol be a 7ora7.hu színházi lap.

Az államtitkár a Madách Színház Én, József Attila című, a költő életéről szóló zenéd darabjára a bemutató előtt majdnem másfél hónappal hívja fel a figyelmet. Mint írja, az előadásban kizárólag megzenésített József Attila versek szólalnak meg. Hoffmann népszerűsíti a színház azon tervét, hogy januárban magyartanárokat hívnának meg a próbákra, hogy kedvet csináljanak az előadás megtekintéséhez. „Amennyiben rokonszenvesnek találja a kezdeményezést, kérem éljen vele!” – zárul a december 29-én kelt levél.

Az Én, József Attila című musical a Madách Színház tavalyi musicalpályázatán indult, ám nem ért el helyezést. Utóbb azonban a színház mégis repertoárjára vette az előadást. Szokatlan, hogy egy államtitkár közvetlenül részt vesz egy musical reklámkampányában, de talán József Attila népszerűsítése miatt ez még magyarázható.

A 7ora7.hu azonban felhívja a figyelmet Kiss Judit Ágnes író, költő, dramaturg november 16-i blogbejegyzésére, ami tovább árnyalja a képet. „Ma megtudtam, hogy a musicalpályázatban díjat nem nyert József Attiláról szóló darabot a színház bemutatja, mivel valamelyik szerző az államtitkárig ment a panasszal, hogy nem díjazták a munkáját. Az államtitkár felhívta a színházigazgatót, aki lelkesen felajánlotta, hogy természetesen ő maga fogja rendezni a művet. Az csak személyes vélemény, hogy megzenésített JA-versek mellé saját dalszövegeket írni szakmai öngyilkosság, gyenge dalszövegeket pedig dilettantizmus, az pedig végképp személyes és laikus, hogy a zene feledhető, de az eljárás elkeserít. Hogy csak egy telefon az államtitkár úrnak. Én miért nem hívom fel? Hogy nem tudom a számát? Hogy ha tudnám, se tenném meg? De itt így megy ez, Mr. Vonnegut.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik