Belföld

Rendkívüli ülésen hallgatnák meg Matolcsyt

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága január 20-i rendkívüli ülésén hallgatná meg Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert.

Az Országgyűlés honlapján közzétett napirendi javaslat első pontja Matolcsy György meghallgatása Magyarország államháztartásának és a 2012. évi költségvetés helyzetének értékelése tárgyában.

Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke elmondta: a 27 tagú testület kilenc nem kormánypárti tagja közül nyolcan kérték a rendkívüli ülés összehívását és a nemzetgazdasági miniszter meghallgatását.

Nyikos László már múlt pénteki közleményében indokoltnak és időszerűnek nevezte az államháztartásért felelős miniszter meghallgatását a többi között arról, hogy tarthatók lesznek-e a 2012. évi központi költségvetés fő előirányzatai, szükségessé válik-e pótköltségvetés készítése.

Akkor azt írta: Magyarország nehéz pénzügyi helyzetben van, a forint-euró árfolyam a valaha mért legmagasabb szint fölé került, ami miatt ismét nő az államadósság, drágul az import, növekszik az infláció, és tovább növekednek a devizahitelt felvett állampolgárok, vállalkozások, helyi önkormányzatok terhei.

“Ilyen helyzetben időszerűnek és indokoltnak tartom a költségvetési bizottság összehívását, és azon az államháztartásért felelős miniszter meghallgatását” – írta a politikus, megjegyezve, hogy ehhez a bizottsági tagok egyötödének, azaz hat képviselőnek az írásbeli kérése szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik