Belföld

Derűt lát Navracsics és Matolcsy

Külön-külön cikkben és másként optimisták a Heti Válaszban az Orbán-kormány miniszterei.

A miniszterelnök-helyettes írása szerint az idei a konszolidáció éve lesz, amikor a kormány a szakpolitikai törvényhozás területén is tovább halad a meghatározó jelentőségű, általa célként kitűzött „jó állam” megteremtését szolgáló jogszabályok megalkotásában.

Navracsics Tibor azonban óv az elbizakodottságtól, szerinte komoly feladat „a teljesítmény finomítása, a hibák kijavítása. Több türelemmel és megértéssel, nagyobb nyitottsággal és rugalmassággal” kell bevonni „az új jogszabályokat most még gyanakvóan – vagy éppen ellenségesen – méregetőket az új konszenzusba.

„Több nyugalomra, több kiszámíthatóságra és több barátra van szükségünk, itthon és külföldön egyaránt. 2012 nagy feladata ennek elérése” – zárja sorait a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban Navracsics Tibor.

Minisztertársa, Matolcsy György cikkében – Michael Lewis: Boomerang című könyve apropóján – azt taglalja, miért van esélye Magyarországnak a sikerre. Szerinte azért tudjuk „a következő évek újabb euróövezeti válságait” kikerülni, „mert az elmúlt másfél év erélyes intézkedéseivel már 2011-ben 3 százalék alá csökkentettük a költségvetés hiányát, és 2012-ben tovább mérsékeljük. Megállítottuk az államadósság növekedését, enyhítettük a családok devizaadósságának terhét…”. (A miniszter nyilván a lapzárta miatt nem reagált a szerdai uniós döntésre – a szerk.)


Fotó: MTI / Beliczay László

Matolcsy ezen túl azt ígéri, hogy szerkezeti reformokkal átállítják az országot a hatékonyabb működésre. A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, igazi esélyt kínál az is, hogy „másfél év alatt bebizonyosodott: képesek vagyunk gyengeségeinkből erősségeket kovácsolni”. Orbán Viktor jobb keze írásában hosszan sorolja erre a példákat. Ezek egyike, hogy ha hiányzik „egy, de inkább másfél millió munkahely? Ma már 30 ezerrel több van, mint egy éve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik