Belföld

Már a pékek is inkább Ausztriában sütnek

A hazai drágulások következtében már nem csak az orvosok és a mentősök, hanem a pékek is Ausztriában látják a menedéket.

A nagyobb kereset reményében távoznak külföldre a pékek, elsősorban Győr, Vas és Zala megyéből mennek ki Ausztriába – jelentette ki Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára a köztévé egyik műsorában.
Elsősorban Ausztria csábítja el pékjeinket, az ágazat jövedelmezősége itthon évek óta nagyon alacsony. A Magyar Pékszövetség főtitkára elmondta: a sütőipar jövedelmezősége évek óta nagyon alacsony, olyan szintű bérfejlesztést nem tud a szakma végrehajtani, ami arányban lenne az elvégzett munka nehézségével, körülményeivel. Problémát jelent az is, hogy a vállalkozók nem tudnak versenyezni a hipermarketek áraival.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az újabb üzemanyagár-emelés miatt nő a pékek költsége, és miután többségük maga szállítja ki a termékét, ez várhatóan azt eredményezi, hogy drágul majd a kenyér. Az emelkedő bérek és bérterhek, az importalapanyagok drágulása ugyancsak erősíti ezt a folyamatot. Hozzátette: nő a búza felvásárlási ára is, ami megmozgathatja a lisztárakat is.
Beszélt arról is: segítséget jelentene az ágazatnak, ha a nagy láncok önköltségi szabályzatát hozzáigazítanák a valósághoz, másfelől el kellene érni, hogy a vállalkozások minél több szakbolttal rendelkezzenek – adta hírül a köztévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik