Belföld

Székházostrom: Toroczkai felelős a rendőrségnek okozott károkért

A kártérítés összegéről a Fővárosi Törvényszék dönt majd.

A Kúria döntése szerint Toroczkai László felelős a 2006. őszi MTV-ostrom során a rendőrségi eszközökben okozott károkért. Erről a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjének ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő számolt be. A kártérítés összegéről a Fővárosi Törvényszék dönt majd.


Fotó: MTI / Beliczay László

Gaudi-Nagy Tamás megjegyezte: még korántsem bizonyos, hogy ügyfelének kártérítést kell fizetnie. Ha tudja bizonyítani, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható, akkor mentesül a kötelezettség alól. Márpedig Toroczkai minden tőle telhető módon konszolidálni igyekezett a megmozdulást, amely enélkül emberéleteket követelt volna – érvelt az ügyvéd.

A BRFK azért indított 10 milliós kártérítési pert Toroczkai ellen, mert álláspontja szerint a fiatalember szervezője volt a Szabadság téri eseményeknek, így egyértelmű, hogy felelős az ott történtekért.

Toroczkai 2006. szeptember 18-án a Kossuth téren arra szólította fel a Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatt demonstrálókat, hogy vonuljanak át a Szabadság térre, és követeljék petíciójuk közzétételét a nemzeti főadón.

A felbőszült tömeg betört a tévészékház épületébe, a garázdák dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak fel, lobbantottak lángra.

Az ostrom során megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt. A Magyar Televíziót 29 millió forintos kár érte.

Az ügyben indított monstre büntetőperben mintegy 40 ember felelősségét vizsgálta a bíróság, és közülük több tucatnyit felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik