Belföld

Népszerűbb lett a vonatozás

Az egyik legjelentősebb utasszám-növekedés a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon volt tapasztalható, mely részben az üzemanyagár-növekedésnek köszönhető.

Négy év után megfordult az utóbbi évek kedvezőtlen folyamata: 2011-ben ismét meghaladta a hétmilliót a feláras vonatokon (InterCity, railjet, EuroCity, EuroNight) utazók száma. Az emelkedés a 2010-es évhez képest közel 500 ezerrel több utazást és 7 százalékosnál nagyobb növekedést jelent.

A minőségi távolsági forgalomban az egyik legjelentősebb utasszám-növekedés a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon volt tapasztalható. Ennek okai összetettek: a MÁV-START Zrt. fejlesztései, a szolgáltatási színvonal folyamatos emelése (railjet vonat bevezetése, óránkénti, kétóránkénti IC közlekedés) jelentős mértékben hozzájárult a feláras vonatok növekvő népszerűségéhez, továbbá erőteljes befolyásoló tényező önmagában az is, hogy a távolabbi munkahelyekre történő ingázás és az üzemanyagár-növekedés nyomán egyre többen választják a vasutat az utazásaikhoz. Ugyancsak hozzájárult az emelkedéshez, hogy 2011-ben a vasúttársaság utasbarát ajánlatokat, kedvezményes felárakat hirdetett meg meghatározott vonalakon és völgyidőnek számító napokon, időszakokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik