Belföld

Orbán: a kormánynak nincs köze a betétesek pénzéhez

Ezentúl napi szinten egyeztet a kormány a Nemzeti Bankkal, hogy erősítsék a forintot.


A hatodik szék Szijjártó Péteré, aki épp a háttérbe húzódott
(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Megbeszélést tartottak reggel a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában Orbán Viktor kormányfő, Simor András jegybankelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Fellegi Tamás IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter, illetve a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály részvételével. Simor András még a találkozó vége előtt otthagyta a megbeszélést.

Orbán Viktor a megbeszélés után sajtótájékoztatón közölte: a találkozót jegybank elnöke kezdeményezte, és a forint megerősítését szolgálta. A kormányfő hozzátette: ezután napi szinten egyeztetnek majd. Orbán Viktor egyébként – Fellegi Tamás tegnapi bejelentését megerősítve – a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalásokat sürgette.

A kormányfő elmondta: Fellegi Tamás megkapta az IMF-tárgyalásokhoz szükséges mandátumot, a magyar kormány pedig mindent megtett annak érdekében, ami ahhoz szükséges, hogy a tárgyalások minél előbb meg tudjanak kezdődni és minél hamarabb le tudjanak zárulni. “Ha megvan a biztonsági védőháló, akkor minden erőnkkel újra a növekedés megindításáért tudunk dolgozni. Ez sürgető” – fogalmazott Orbán.

A megbeszélések várható időpontjáról szólva elmondta, most azt várja a kormány, hogy az IMF is kiadja a mandátumot a saját delegációjának. Orbán szerint Magyarország minden fontos kérdésről hajlandó tárgyalni. Gazdaságpolitikai fordulatra csak az év második felében számíthatunk, az első félév komoly nehézségeket hoz majd – fogalmazott.

Az emberek pénzéhez a kormánynak nincsen semmi köze – reagált a kormányfő azokra a pletykákra, melyek szerint fennáll a veszélye annak, hogy az állam rá akarja tenni a kezét a magánbetétekre. “Elképzelhetetlennek tartom, hogy egyáltalán napirendre tűzzünk ilyen kérdést” – mondta.

A jegybank függetlensége és a devizatartalék kapcsán így fogalmazott: “A jegybank által kezelt devizatartalék fölötti rendelkezés joga kizárólag a jegybankot illeti meg. A kormány a jegybanki függetlenség tiszteletben tartása miatt ezzel a kérdéssel nem is foglalkozik.” Arról, hogy Simor András miért hagyta ott korábban a tárgyalásokat, illetve, hogy a jegybankelnök miként értékeli a megbeszélést azt mondta: erről Simor Andrást kell kérdezni.

A korábbi pletykákkal szemben, hogy Simor tiltakozásképp a találkozó vége előtt fölállt volna a tárgyalóasztaltól, szerkesztőségünk úgy tudja, hogy egyszerűen csak véget ért a tárgyalásnak az a része, amelyen Simor András is jelen volt. Ezt azz MNB sajtóosztálya is megerősítette.


Így érkezett meg reggel Simor András 
(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Csütörtökön folytatódott a forint zuhanása: történelmi mélypontra esett és soha nem látott szintekre gyengült az euróval szemben, a csődkockázati felár is kilőtt. Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter délelőtt sajtótájékoztatón nyugtatta a kedélyeket. Kijelentette: a kormány gyors megállapodást akar a Nemzetközi Valutaalappal. A miniszter először elővigyázatossági készenléti hitelről beszélt, később kifejezetten a készenléti hitel kifejezést használta. Fellegi szavai és a javuló nemzetközi hangulat miatt a forint erősödni kezdett: a csütörtöki 324-es mélypont után péntek délelőtt 316 forintot kellett adni 1 euróért.

Londonból nézve nincs csődveszély

Meredek csökkenéssel a 700 bázispontos sáv alá süllyedt a pénteki londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása, amely előző nap még 750 bázispont feletti rekordszinteken járt.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője úgy véli, hogy a finanszírozási igényeket és a kormány rendelkezésére álló forrásokat összevetve Magyarország “aligha tekinthető a törlesztésképtelenség szélén álló” adósnak, és az ezzel kapcsolatos félelmek “eltúlzottak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik