Belföld

Pórul jártak a figyelmetlen végtörlesztők

24.hu
24.hu

2012. 01. 06. 08:53

December 30-án megszűnt a munkaadói vissza nem térítendő, adómentes végtörlesztési támogatás. Ez akár több millió forintos nem várt terhet jelenthet.

Korábban a témában:

Megszűnt a munkaadói vissza nem térítendő végtörlesztési támogatás tehermentessége az év végével – hívja fel a figyelmet az RSM DTM szakértője a tanácsadó cég blogján.
Bár az Országgyűlés 2011. november 30-tól 2012. február 28-ig 7,5 millió forintos összeghatárig lehetővé tette a munkaadók számára, hogy köztehermentesen, vissza nem térítendő juttatás formájában támogassák munkavállalóik végtörlesztését, ám egy év végén elfogadott jogszabály a rendelkezésre álló időt két hónappal lerövidítette, így a juttatást a munkaadók csupán december 30-ig adhatták adómentesen – írja a blogon Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója.

“A megváltozott jogszabályi helyzet miatt, amennyiben a munkáltató 2011. december 30-án, vagy ezt követően utalt végtörlesztési juttatást – akár közvetlenül a munkavállaló folyószámlájára, akár a hitelező bank felé -, azt kockáztatja, hogy az adóhatóság a juttatást nettó bérkifizetésnek minősíti” – értelmezi a helyzetet Kalocsai Zsolt. Ennek következtében, az utalt összeg függvényében az adóhatóság adóhiányt, adóbírságot, továbbá késedelmi pótlékot állapíthat meg. A szankciók egy 7,5 millió forintos támogatás esetében könnyen elérhetik a 4 millió forintot, nem beszélve arról, hogy a be nem fizetett adókat is meg kell fizetni, ami a 8 millió forintot is meghaladhatja.

A régóta ismert lakástámogatás céljára folyósított kölcsön nyújtására a változtatások nem vonatkoznak, az 5 millió forintos, kamatmentes lakáscélú támogatás továbbra is él, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ekkor már a méltányolható lakásigényre is figyelemmel kell lenni – ismerteti a szakértő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.