Belföld

Hiteltartozás a győri kórház dolgozóinál is

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban dolgozók közel 30 százaléka rendelkezik valamilyen hiteltartozással - tudta meg a Hír TV.

Ugyan az intézmény főigazgatójánál eddig csak öten jelezték, hogy segítséget szeretnének kapni a végtörlesztéshez, a kórháznak ehhez nincs anyagi forrása, de lehetősége sem, hiszen nem adózó intézmény. A főigazgató szerint az állami tulajdonba vétel után akkor tudnak csak segíteni, ha az állam a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézeten (Gyemszi) keresztül ehhez pénzügyi feltételeket biztosít.

Tamás László főigazgató-főorvos /Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr/: “Voltak kérdéseink a dolgozóink felé, és az intézmény 25-30 % körüli dolgozója jelezte azt, hogy neki valamiféle hitele van, de hogy ki akar végtörleszteni, erről nem kaptunk információt. A napokban érkezett be 5 olyan levél az intézmény vezetéséhez, akik kérik, hogy regisztráljuk a jogszabálynak megfelelően, hogy ők is szeretnének végtörlesztéssel élni, de hogy mi tudunk-e ehhez valamilyen segítséget adni, mint munkáltató, az intézmény részéről, ezt még meg kell gondolnunk. Az intézmény nincsen olyan anyagi helyzetben, hogy kezességet tudjon vállalni, és azt sem látjuk, hogy globálisan az új tulajdonos, az állam a Gyemszin kerssztül biztosít-e valamilyen forrást, hogy mi támogatást nyújtsunk akár kamatmentes hitel formájában a dolgozóinkat. Ezek a források meg kellene, hogy teremtődjenek, úgy tudom, hogy a gazdálkodó szervezetek az adójóváírás kapcsán fogják ezt a támogatási lehetőséget nyújtani. A kórház nem olyan gazdálkodó intézmény, akinek van adó jóváírási lehetősége, hiszen nem adózó intézmény. Ezért nekünk ez a lehetőség nem adott, tehát pusztán ki kellene termelnünk azt a támogatást. Erről még nem szóltak idáig az egyeztetéseink.”

Ajánlott videó