Belföld

Rendőri önvizsgálat és politikusi kegyelem

A kormány közkegyelmet adna az LMP-s láncos tüntetés azon résztvevőinek, akik ellen eljárás indult.

Az országos rendőrfőkapitány elrendelte az Operaháznál és a környékén megtartott hétfői demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát. Az ORFK tájékoztatásából pusztán ennyi derül ki, további részleteket nem közöltek.

Mint arról a Hir24 részletesen beszámolt, hétfőn este több civilszervezet és ellenzéki párt követői vonultak az Operaház elé, ahol épp az életbe lépett alkotmányt köszöntötte ünnepi hangverseny, a házelnök, a kormányfő és több kormánytag részvételével.

A nemzeti radikálisok ellentüntetést tartottak, és több ellenzéki politikussal is összetűzésbe keveredtek. Kedden az LMP jelezte, szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet. Az MSZP pedig szerdán kezdeményezte a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását, mert a párt szerint a rendőrség nem tett megelőző, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró ellentüntetőkkel szemben.

Az MSZP a rendészeti bizottság összehívását kezdeményezi

Az MSZP csütörtökön írásban kezdeményezte Kocsis Máté elnöknél a rendészeti bizottság rendkívüli ülésének összehívását, hogy a testület kivizsgálhassa az Operánál tartott hétfői tüntetésen történteket – jelentette be a bizottság szocialista tagja, Harangozó Tamás elmondta: a hétfői tüntetést szélsőségesek zavarták meg, háborítatlanul, mert a rendőri erők annak ellenére nem intézkedtek, hogy köztudott volt az ellentüntetők részvétele. A szocialista politikus szerint csak a szerencsén és a tömeg kiállásán múlt, hogy nem történt személyi sérülés. Az LMP még kedden jelezte, szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet.

Méltányos lenne a kabinet

A kormány közkegyelmet adna azoknak, akik részt vettek tavaly december 23-án az LMP által szervezett demonstráción, és büntetőeljárás indult ellenük. Erről a kabinet szóvívője, Giró-Szász András beszélt. Közlése szerint a kormány ilyen javaslatot tesz az Országgyűlésnek. Karácsony Gergely „nem kér” a kormány által kezdeményezett közkegyelemből, és továbbra is vállalja a felelősséget a részvételért a demonstráción. Így reagált az LMP frakcióvezető-helyettese a kormányszóvivő nyilatkozatára. Karácsony szerint a kormánynak nem a tüntetők felé kellene kegyelmet gyakorolnia, hanem vissza kellene vonnia azokat törvényeket, amelyek ellen az ellenzéki képviselők tüntettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik