Belföld

Orvosok: Félelmek és bizonytalanság

Nagyfokú elkeseredettség jellemzi az orvostársadalmat, és már tekintélyes nemzetközi szervezetek is vizsgálják a magyar egészségügy helyzetét.

A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) vannak olyan információi, hogy nem az elvárásaiknak megfelelő tárgyalásra számíthatnak az egészségügyi kormányzattal. A MOSZ-nál azt mondták: egyetlenegy dolgot nem viselnének el, ha a kormányzat „ az orvosokkal akarná eltakaríttatni az egészségügy nehézségeit.”
Két szálon fut az orvosok akciója: egyfelől a Magyar Rezidens Szövetség három hónapos haladékot adott a kormánynak az orvosok letétbe helyezett felmondólevelének élesítésé ügyében, miután az utolsó pillanatban, év végén érdemi ajánlatot kapott. Másfelől azonban az önkéntes túlmunka megtagadását teszi lehetővé az elfogadott egészségügyi törvény, amely szerint egyfolytában legfeljebb tizenkét órás munkára osztható be egy orvos. Ennél hosszabb időt csak önként vállalhat. Ebben a kérdésben nem állította le akcióját a Magyar Orvosok Szövetsége: amely arra kéri a doktorokat, hogy nyilatkozzanak arról, hogy nem vállalnak önkéntes túlmunkát.

Hajlandóság az aktívabb fellépésre

A túlmunka kérdése mindig az adott intézmény problémája, ezen a téren úgy tűnik, az orvosok hajlandóak lennének aktívabban fellépni – közölte a Szeged24-el Dr. Fodor Domonka, a MOSZ szegedi vezetője. Elmondása szerint a probléma gyökere, hogy eddig is többet ügyeltek az orvosok a kelleténél,  de sok helyen nem fizették ki nekik az ezután járó pénzt, és több helyen előfordult, hogy a nyugdíjukba sem számították bele az ügyeleti időt, holott ezt kellene, miután ez is munkaidőnek számít. Fodor Domonka hozzátette: a túlmunka  elleni fellépéshez további szervezés szükséges, amihez még nem kezdtek hozzá, mert várják az egészségügyi kormányzattal való tárgyalás eredményét.

Félelmek és bizalmatlanság

„Vannak olyan információink, hogy a csütörtöki tárgyalás nem olyan lesz, amilyenre számítunk” – mondta a Szeged24-nek Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. A vezető úgy tudja: mintegy félszázan hivatalosak a megbeszélésre, amely szerinte felveti a komolytalanság veszélyét. Bélteczki János arról is beszámolt: számos nemzetközi szervezetnek küldtek már tájékoztatót az itthon  kialakult helyzetről, amelyet már az Európai Alkalmazott Orvosok Szövetsége is vizsgál, amely az egyik, mintegy kétmillió tagot tömörítő szakmai szervezet. Az elnök azt is elmondta: tapasztalataik szerint olyan fokú az elkeseredettség az orvosok között, hogy olyanok is csatlakoznak akciójukhoz, akik nem tagjai a szövetségnek. Bélteczki János elmondása szerint csak az elmúlt pár nap alatt az ország több mint egy tucat helyéről jelezték kollégák, hogy úgy túlóráznak, hogy senki sem egyeztetett velük. A MOSZ elnöke szerint „komplett osztályok” jelentkeztek, hogy csatlakoznak   tiltakozásukhoz, és a háziorvosok is „megmozdultak”. Bélteczki János elmondása szerint az új katasztrófa védelmi törvény is kiverte a biztosítékot az orvosoknál, amely szerint a doktorok is átvezényelhetők bárhova katasztrófa esetén. A MOSZ elnök szerint azonban olyan a törvény megfogalmazása, hogy félő, akár egy egészségügyi ellátási nehézséget is meg lehet vele „erőszakkal” oldani.  Bélteczky János hangsúlyozta: felkészülten mennek a kormányzattal való tárgyalásra, de egyetlenegy dolgot nem tudnak elfogadni: ha az egészségügy nehézségeit az orvosokkal „akarják eltakaríttatni”.  Azaz, ha a tárgyalás csak látszólagos és „kinyilatkoztatás” jellegű lesz, akkor vége, elfogyott a bizalom – jelentette ki a MOSZ elnöke.       
A Magyar Rezidens Szövetség szegedi vezetője Kovács Rita azonban bizakodó. Azt mondta: a szövetségnél remélik, hogy megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások kormányzattal, és az nem él vissza a kialakult helyzettel. 

Vészforgatókönyv

Csongrád Megyei Kormányhivatal már megkapta a feladatot, hogy egészségügyi védelmi bizottságot hozzon létre, amely a jövő héten várhatóan feláll – közölte a hivatal  szóvivője. Varga Márta elmondta: ez számukra eddig nem volt feladat, nincs túl sok információjuk a valós helyzetről, a szakmai szervezetekkel most veszik fel a kapcsolatot, hogy tájékozódjanak. Arra a kérdésre, hogy mi a védelmi lesz az egészségügyi védelmi bizottság hatásköre, a szóvivő úgy válaszolt: „rendkívüli helyzetben közbeavatkozhat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik