Belföld

Matolcsy “trafikcége”

Matolcsy György létrehozhat egy állami részvénytársaságot, amely felügyeli az alá tartozó dohánykereskedelmi egységeket.

Miután megszavazták a módosítókat, már csak a februári zárószavazásra vár a dohánykereskedelem állami monopolizálását célzó törvényjavaslat, így márciustól a költségvetési és pénzügyekkel foglalkozó (jelen pillanatban Matolcsy György) miniszter lesz a “fő trafikos” – írja a Napi Gazdaság.

A jogszabály szerint jogában áll egy állami részvénytársaságot létrehozni, amely kiadja a koncessziókat és felügyeli az alá tartozó dohánykereskedelmi egységeket, erős betekintést kapva a félezermilliárd forint értékű piacba. Egy trafikos nevén legfeljebb kilenc koncesszió lehet; előnyben vannak a családi vállalkozások, akik most térnek vissza a gyesről, illetve a mozgásukban korlátozottak.

A Fidesz osztrák és olasz mintára alkotta meg a magyar törvénytervezetet, ami sok kiskereskedelmi egységnél jelenthet komoly problémát.

Legalábbis a törvény jelen állása szerint. Amíg nem ismert a törvény végső verziója és a végrehajtási rendelet, addig a boltosok sem szívesen nyilatkoznak. Sok kérdés nyitott a dohánymonopóliumokkal kapcsolatban. Például lehet-e majd az üzletekben újságot vagy hagyományos trafiktermékeket árulni.

Mint beszámoltunk róla, már februárban emelik a jövedékit a dohánytermékre, ráadásul nagyobb százalékban növekszik az adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik