Gazdaság

Több mint 100 forinttal drágul a cigi jövőre

Már februárban emelik a jövedékit a dohánytermékre, ráadásul nagyobb százalékban növekszik az adó.

Már februárban és júliusban nőhet a cigaretta jövedéki adója, ráadásul néhány százalékkal nagyobb is lesz az emelés az eredeti tervekhez képest – olvasható a Napi Gazdaság szerdai számában. A lap szerint nemcsak a tételes, vagyis 1000 szálra vetített árhoz nyúltak hozzá, hanem a százalékoshoz is. Ennek következtében jövőre több mint 100 forinttal drágább lehet a termék kiskereskedelmi átlagára.

Emlékeztetnek rá, hogy eredetileg májusban és novemberben emelték volna a cigaretta jövedékijét és az áfával együtt, az első félévben, márkától függően 50-60 forinttal emelkedett volna a dohánytermék ára. A parlament által hétfőn elfogadott módosítóval csak a jövedéki emelésével ennyivel drágább lesz a cigi, ezenfelül az áfaemelés további 15 forintos drágulást hozhat februártól – írja a Napi Gazdaság. A nyár közepi emelés további, legalább 30 forint pluszt jelenthet márkától függően; ez összesen bőven több lehet, mint 100 forint – teszik hozzá.

A lap szerint a sodródohányok ára is emelkedik, de még így is ki lehet majd hozni egy doboz cigarettát 300 forintból, ami feleannyiba kerül, mint a hagyományos füstszűrős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik