Belföld

Egyelőre nem mondanak fel az orvosok

A Magyar Rezidens Szövetség úgy döntött, hogy átmenetileg három hónapra felfüggeszti a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését.

Kapcsolódó cikkek

Papp Magor, a szövetség elnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól előző nap érdemi ajánlatot kaptak, de a felmondólevelek későbbi aktiválását a tárgyalások eredményességétől teszik függővé.

Mint kifejtette: maratoni tárgyalássorozatot folytattak az Élhető magyar egészségügyért mozgalom szervezőivel, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) vezetőségével és a rezidensszövetség elnökségi tagjaival, mely során megfontolták a miniszterelnök reggeli nyilatkozatát, amelyben személyes ígéretet tett az orvosok 2012-ben történő béremelésére, továbbá Szócska Miklós államtitkár előző napi, a teljes orvostársadalomra vonatkozó érdemi ajánlatát.

Ennek kapcsán Papp Magor elmondta: a jövő héten hivatalosan is megkezdődnek a tárgyalások az ágazati vezetéssel. Az akció során összegyűlt több mint 1 500 felmondólevél későbbi aktiválását, ezek eredményességétől teszik függővé – tette hozzá.

A rezidensszövetség elnöke továbbra sem árult el konkrétumokat Szócska Miklós ajánlatáról. Mindössze annyit mondott, hogy olyan ajánlatot kaptak, amely tárgyalási alapot jelent. Mint kiemelte: bíznak benne, hogy megkezdődik egy valódi bérrendezés, ami meg tudja majd akadályozni az “egészségügy humánerőforrás katasztrófáját”.

Papp Magor megjegyezte: a 23 évig tartó tanuláson alapuló orvosi hivatást 2012-ben jobban meg kell megbecsülni. A rezidensszövetség elnöke ismét utalt arra, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adatai szerint ismét nőtt a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő egészségügyi dolgozók száma, ami szerinte azt jelzi, hogy az orvosmigráció minden korábbi rekordot megdöntött.

A rezidensszövetség elnöke hangsúlyozta: mozgalmuk a kezdetektől arra törekedett, hogy megállítsa a kollégák kényszerelvándorlását. Céljuk egy olyan ellátórendszer létrehozása, amelyben méltó ellátást kap a beteg és méltó módon tud dolgozni orvos és szakdolgozó egyaránt – tette hozzá.

A szövetség elnöke ugyanakkor a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett, az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció ettől függetlenül továbbra is érvényben marad. Ehhez – MOSZ elnökének tájékoztatása szerint – mostanáig már több mint kétezer orvos csatlakozott – emelte ki Papp Magor.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő héten tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárdos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

Szócska azt mondta: az előző nap bejelentett 27 milliárdos konszolidációnak köszönhetően az intézmények végre kikerültek az adósságcsapdából, ami teljesen új helyzetet eredményezett. Az államtitkár megköszönte a szakmai szervezetek “bölcs belátását” – utalva ezzel arra, hogy a Magyar Rezidens Szövetség lépésére.

Az államtitkár hozzátette: bízik benne, hogy a Magyar Orvosok Szövetségére is hatással lesznek a történtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik