Belföld

Az orvosok türelmét kérte

A megyei közgyűlés elnöke szólt az elvándorolni szándékozókhoz. Az orvosok 2/3-a távozna a veszprémi kórházból

Az egészségügyi dolgozóktól csütörtökön kért türelmet a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, amikor a Csolnoky kórházban a regionális onkológiai központ támogatási szerződését csütörtökön aláírták.

Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél 2500 rezidens helyezte letétbe felmondó nyilatkozatát. A felmondások január 1-jétől élnek, ha addig a rezidenseknek nem sikerül a bérek emeléséről megállapodniuk a kormányzattal. Nem csak a pályakezdő rezidensek mennének a kórházból, hanem szakorvosjelöltek, szakorvosok, adjunktusok, és főorvosok.

Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP) azt mondta: amit ígértek a dolgozóknak, azt betartják. Az MTI-nek kérdésre válaszolva kifejtette: a dolgozók anyagi biztonságának a “rendezésére” is utalt megjegyzésével.

“Amit három évvel ezelőtt megbeszéltünk és megígértünk, betartottuk. Akkor sokan féltek attól, hogy ha átalakul gazdasági társasággá a kórház, a közalkalmazotti jogviszonnyal járó kedvezményeiket, juttatásaikat nem kapják meg. Én azt ígértem, hogy nem csökken a fizetésük és a közalkalmazotti státusszal járó külön juttatásaikat is megkapják. Felajánlottam, hogy ha valakinek problémája van, kopogjon be hozzám” – idézte fel a megyei közgyűlés elnöke.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek kijelentette: senkinek nem érdeke, hogy a rendszer bedőljön, s az egészségügyben olyan feszültségek legyenek, amelyek a gyógyítás rovására mennek. Hangsúlyozta ugyanakkor, azt is tudomásul kell venni, hogy évtizedes lemaradásokat nem lehet egyik napról a másikra megoldani.

“Bizonyos szempontból megértem a rezidenseket, hogy jobb béreket szeretnének, de azt is figyelembe kell venni, hogy amikor a rezidensek az orvosi pályára léptek, tudták, hogy milyen egészségügyi rendszer működik az országban” – jegyezte meg a politikus.

Hozzátette: azt a konfliktust, hogy az állampolgárok adójából képzett diákok orvosként ne itthon, hanem külföldön gyógyítsanak, fel kell oldani. A megyei elnök azt mondta, biztos abban, hogy van erre megoldás.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik