Belföld

Az orvosok türelmét kérte

P. Horváth Ágnes

2011. 12. 22. 15:20

A megyei közgyűlés elnöke szólt az elvándorolni szándékozókhoz. Az orvosok 2/3-a távozna a veszprémi kórházból

Az egészségügyi dolgozóktól csütörtökön kért türelmet a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, amikor a Csolnoky kórházban a regionális onkológiai központ támogatási szerződését csütörtökön aláírták.

Bősze Ferenc veszprémi ügyvédnél 2500 rezidens helyezte letétbe felmondó nyilatkozatát. A felmondások január 1-jétől élnek, ha addig a rezidenseknek nem sikerül a bérek emeléséről megállapodniuk a kormányzattal. Nem csak a pályakezdő rezidensek mennének a kórházból, hanem szakorvosjelöltek, szakorvosok, adjunktusok, és főorvosok.

Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP) azt mondta: amit ígértek a dolgozóknak, azt betartják. Az MTI-nek kérdésre válaszolva kifejtette: a dolgozók anyagi biztonságának a “rendezésére” is utalt megjegyzésével.

“Amit három évvel ezelőtt megbeszéltünk és megígértünk, betartottuk. Akkor sokan féltek attól, hogy ha átalakul gazdasági társasággá a kórház, a közalkalmazotti jogviszonnyal járó kedvezményeiket, juttatásaikat nem kapják meg. Én azt ígértem, hogy nem csökken a fizetésük és a közalkalmazotti státusszal járó külön juttatásaikat is megkapják. Felajánlottam, hogy ha valakinek problémája van, kopogjon be hozzám” – idézte fel a megyei közgyűlés elnöke.

Lasztovicza Jenő az MTI-nek kijelentette: senkinek nem érdeke, hogy a rendszer bedőljön, s az egészségügyben olyan feszültségek legyenek, amelyek a gyógyítás rovására mennek. Hangsúlyozta ugyanakkor, azt is tudomásul kell venni, hogy évtizedes lemaradásokat nem lehet egyik napról a másikra megoldani.

“Bizonyos szempontból megértem a rezidenseket, hogy jobb béreket szeretnének, de azt is figyelembe kell venni, hogy amikor a rezidensek az orvosi pályára léptek, tudták, hogy milyen egészségügyi rendszer működik az országban” – jegyezte meg a politikus.

Hozzátette: azt a konfliktust, hogy az állampolgárok adójából képzett diákok orvosként ne itthon, hanem külföldön gyógyítsanak, fel kell oldani. A megyei elnök azt mondta, biztos abban, hogy van erre megoldás.

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.