Belföld

Velencei-tó: a legdrágább víz alapdíj

P. Horváth Ágnes

2011. 12. 29. 10:25

Az üdülők miatt télen kihasználatlan a rendszer, a fenntartás költségeit ezért az alapdíjból fedezi a szolgáltató.

A Velencei-tó térségében élők az elmúlt évtizedekben sohasem dicsekedhettek azzal, hogy az országos átlaghoz képest olcsó lenne a víz és csatornadíjuk. Jövőre sem lesz jobb a helyzet- írja a V-tó.info.

A december 23-án megjelent rendelet értelmében több városban emelkedik a víz- és csatornadíj. A víz alapdíj a Velencei-tó környékén emelkedik a leginkább – derül ki a Népszabadság Online írásából.

A december 23-án megjelent rendeletmódosítás alapján január 1-jétől többet kérhetnek az ivóvízért és a szennyvízelvezetésért az állami tulajdonú közműszolgáltatók – írja a Világgazdaság szerdai számában. A változás mintegy 360 települést, köztük több vidéki nagyvárost érint.

A Magyar Közlönyben közzétett adatok szerint a víz- és csatornaszolgáltatás lakossági nettó alapdíja legnagyobb mértékben, 24, illetve 18 százalékkal a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. hét, Velencei-tó közeli településén nő.

Jó hír viszont, hogy a tókörnyéken változatlan marad a mennyiségarányos fogyasztási díj. A DRV ellátási területén lévő további 335 településen viszont egyáltalán nem emelkedhet a víz- és csatorna alap- és fogyasztási díja sem-olvasható a lapban csütörtökön megjelent írásban.

A Fehérvár24 a DRV Zrt. értékesítési igazgatójától megtudta, hogy a Velencei-tó környékén nagyon sok az idényfogyasztó, a rendszer kihasználtsága ezért ingadozik. A költségek télen is jelentkeznek, így arra törekednek, hogy az alapdíjak minél inkább fedezetet nyújtsanak a fenntartási költségekhez. Ugyanez a helyzet a Balatonon is- mondta Veigl Gábor. Hozzátette: mindkét térségben az alapdíjak növekedtek, a változó díjak azonban nem. Ha összehasonlítja ezt valaki a többi szolgáltató emelésével, akkor jól látszik, hogy máshol többnyire mind az alapdíj, mind a változó díj nőtt.

Veigl Gábor hangsúlyozta: a Velencei-tónál egy fogyasztó költségeinek emelkedése az áfa növekedésével együtt sem éri el az infláció mértékét. Egy hónapban az alapdíj a víznél 50 forinttal, a csatornánál 70 forinttal nő. Ehhez még hozzájön a 27 százalékos áfa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.