Belföld

Drágábban melegszünk, világítunk, utazunk – Áremelési körkép

Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén az inflációt meg nem haladó mértékben. A villamos energia ára 2,7, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2%-kal nő.

Az áram ára a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs változását – 25-ről 27 százalékra emelkedését – is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlagos áremelkedés 2,7 százalékot tesz ki -közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A földgáznál az egyes díjak – az indokolt költségek változásával összhangban – 2,6 százalékkal emelkednek, ez az áfakulcs emelkedését is figyelembe véve, mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.

A távhőszolgáltatás – 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott – árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal lesznek magasabbak.

A közösségi közlekedés tarifái az áfaváltozás miatt mintegy 1,6 százalékkal emelkednek. De nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak.

A jegy- és bérletárak, a pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfakulcs emelkedésével csökkenne a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele. Ennek elkerülése érdekében szükséges a díjtételek kismértékű kiigazítása.

Ami még emelkedik: Budapesten a lakossági fogyasztók januártól – áfával együtt – 244 forintot fizetnek majd egy köbméter vízért. Drágul a temetkezés és a szemétszállítás költsége is.

A füstölés ára is nő: már februárban emelik a jövedékit a dohánytermékre, ráadásul nagyobb százalékban növekszik az adó.

Drágábban tankolhatunk, szinte folyamatosan nőnek az üzemanyagárak: 400 forint fölötti üzemanyagárakkal búcsúzik az óév

Ajánlott videó

Olvasói sztorik