Belföld

Milliárdokba fáj a Magyar Telekomnak a korrupciós botrány

A Magyar Telekom megegyezett az USA Igazságügyi Minisztériumával és az amerikai tőzsdefelügyeletével (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatokkal kapcsolatban.

A Magyar Telekom által az igazságügyi minisztérium és a SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió amerikai dollár (21,8 milliárd forint) összegre a társaság korábban céltartalékot képzett.

A SEC csütörtökön jelentette be, hogy korrupciós vádakkal feljelentést tett a Deutsche Telekom AG, magyarországi leánya, a Magyar Telekom, illetve utóbbinak három egykori vezetője ellen a magyar társaság montenegrói és macedóniai tevékenységével kapcsolatosan.

A Magyar Telekom tájékoztatása szerint az igazságügyi minisztérium egy másik amerikai bíróságon hasonló feljelentést tett csütörtökön. A tájékoztató a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg.

Előzmények és bonyolult szálak

A SEC tájékoztatása szerint a Magyar Telekom vezetői 2005-2006-ban fiktív tanácsadói és marketing szerződések formájában 4,88 millió eurót juttattak el macedón hivatalnokoknak annak érdekében, hogy kizárják a piacról versenytársaikat, illetve kedvező szabályozói elbánásban részesüljenek.

Az amerikai piacfelügyelet szerint ugyanezek a vezetők 2005-ben, 4 hamis szerződés keretében 7,35 millió eurót fizettek ki tanácsadóknak azzal a céllal, hogy a pénz egy részét eljuttassák montenegrói hivatalnokoknak. A Magyar Telekom – a vád szerint – azt várta el, hogy a kormányzati hivatalnokok segítsenek a Telekom Crne Gore AD felvásárlásában.
A SEC csütörtökön három korábbi vezető ellen is feljelentést tett: Straub Elek egykori vezérigazgató, illetve Balogh András és Morvai Tamás stratégiai igazgatók ellen.

A piacfelügyelet a vádat arra alapozza, hogy a Magyar Telekom a szabályoknak nem megfelelő módon könyvelte el az így kifizetett tételeket. A Magyar Telekom által elkövetett könyvelési szabálytalanságok azonban a Deutsche Telekom pénzügyi jelentéseiben is szerepeltek, utóbbi papírjaival pedig New Yorkban is kereskednek. Így a Deutsche Telekom vétett a külföldi korrupciós gyakorlatokat szabályozó törvény ellen.

A SEC a New York-i szövetségi bíróságon tett feljelentést.

Bonni akció

Januárban a bonni főügyészség leállította a vizsgálatot René Obermann, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója feltételezett magyarországi és macedóniai vesztegetési ügyében, mert nem találta megalapozottnak a gyanút.
Az üzleti könyveket vizsgáló Pricewaterhouse-Coopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak; emiatt nem is hagyták jóvá a számokat. Amikor ezek történtek (2005-ben), Obermann volt a német konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegének a vezetője.

A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás.
A Deutsche Telekom főnöke már 2010-ben visszautasította a gyanúsítást, hogy szerepet játszhatott a pénzügyi visszaélésekben.

Akkor az MTI berlini irodájának megkeresésére reagálva Mark Nierwetberg, a Deutsche Telekom AG kommunikációs részlegének vezetője közölte: René Obermann nyomatékosan leszögezi, hogy a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül bebizonyosodik.

Korábban német lapok arról számoltak be, hogy a Deutsche Telekom AG nyolc vezető tisztségviselője ellen folyik nyomozás a balkáni leányvállalatoknál történt vesztegetés gyanúja alapján. A német ügyészséget az amerikai hatóságok jogsegélykérelme késztette lépésre az ügyben.

Jól értesült körök szerint a SEC akkor felajánlotta, hogy pénzbírság ellenében leállítja a vizsgálatot, a DT azonban nem volt hajlandó fizetni. Ezt követően fordultak az amerikaiak jogsegélyért a bonni ügyészséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik