Belföld

Jövőre is a piacról kívánja finanszírozni magát Magyarország

24.hu
24.hu

2011. 12. 29. 10:38

Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint a magyar állam 2012-ben továbbra is a piacról kívánja finanszírozni magát.

Korábban a témában:

A magyar állampapírok vásárlói felkészültek a hitelek kockázati rontására, s jellemzően vállalják a magasabb kockázatot a nagyobb hozam reményében – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. A szakember a lap csütörtöki számában ismertette: a magyar állam 2012-ben továbbra is a piacról kívánja finanszírozni magát.

November végén 21 426 milliárd forint volt a magyar állam adóssága, amely a decemberi nagy összegű devizalejárat (mintegy kétmilliárd euró) előfinanszírozása és a devizaárfolyam kedvezőtlen alakulása miatt ilyen magas – mondta a lapnak Borbély László András. Ha a forint erősödik az euróhoz képest, akkor a központi államadósság 20 500 milliárd forint körül alakulhat a jövő év elejére – tette hozzá.

Az ÁKK kimutatásai szerint 2011-ben Magyarország forintadóssága – főként a magán-nyugdíjpénztári vagyon állampapírrészének bevonása miatt – 399 milliárd forinttal csökkent, ugyanakkor a devizaadósság az árfolyam-átértékelődés következtében emelkedett. Az adósságrátát a forintgyengülés 4,5 százalékponttal emelte.

Jövőre az állam négymilliárd euró devizaforrást kíván bevonni a piacról, vagyis csak a megújítást szolgálja majd a devizahitel-felvétel. “Ha a nemzetközi piac olyan lesz, mint az idei, akkor a terv teljesíthető. De a piaci válság miatt mindenki azt nézi, hogy kinek mekkora a tartaléka” – hangsúlyozta az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Ezért a cél a tartalékszint fenntartása, esetleg egyéb tényezők hatására annak növelése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.