Belföld

Éhségsztrájk: dulakodás az MTVA székházánál

Mintegy húsz szimpatizáns ledöntötte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap óbudai, Kunigunda úti épületénél az éhségsztrájkolókat körülvevő kordont csütörtök reggel.

Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás szocialista képviselőkkel érkezett a helyszínre, csavarkulccsal kezdte meg a kordon bontását, miután országgyűlési képviselői igazolványát felmutatta, és így a biztonsági őrök átengedték a kordonok között. Ezt látva a szimpatizánsok és a kint rekedt éhségsztrájkolók ledöntötték az MTVA főbejárata előtt felhúzott kordon bal oldalát, majd elfoglalták az éhségsztrájkolóknak eredetileg kijelölt helyet. Az események láttán a biztonsági őrök az épületbe távoztak.

Rendőri intézkedés a kordonbontásnál nem történt. Előzőleg a rendőrök ott voltak a helyszínen, igazoltatták a december 10-től éhségsztrájkot folytató Nagy Navarro Balázst, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnökét, és felszólították az éhségsztrájkolókat, illetve szimpatizánsaikat és a biztonsági őröket, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől.

A közmédia gyártóbázisánál december 24-én húzta fel a közmédia biztonsági szolgálata a kordont a székház egyik bejárata elé, ezt a kordont kezdte meg csütörtök reggel összehúzni, ezért az éhségsztrájkolók nem tudtak bejutni az általuk használt helyre. A teljes összezárást az egyik aktivista úgy akadályozta meg, hogy beült a résbe.

Lendvai szerint a biztonságiak megsértették a demonstrációs jogot

Lendvai Ildikó elmondta, csütörtök reggel értesültek arról, hogy az éhségsztrájkolók egy részét a biztonsági őrök nem engedik be a számukra kijelölt helyre, és azért érkeztek ide, hogy tisztázzák a helyzetet. Azt is közölte, tárgyaltak Böröcz Istvánnal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójával és megnézték a papírokat, hogy milyen alapon történt a kerítés felhúzása. Hozzátette: Böröcz István megmutatta a Millennium Média Kft.-nek, az ingatlan tulajdonosának, valamint a Strabag Zrt.-nek, az épület kezelőjének írt levelét, amelyben “kvázi felelősségre vonja őket” amiatt, hogy a biztonsági őrök nem lépnek fel kellő határozottsággal.

A politikus közlése szerint a levélben a vezérigazgató azt írta, veszélyhelyzet áll fenn azáltal, hogy az éhségsztrájkolók, tiltakozók ott vannak a kapunál. Hozzátette: ez a levél felszólítja a Millennium Média Kft.-t és a Strabag Zrt.-t, hogy a biztonságiak állítsák helyre az eredeti állapotot, s békés és törvényes eszközökkel távolítsák el a jelenlévőket.

Lendvai Ildikó elmondta, ők a vezérigazgatóval közölték: szerintük ez sérti a demonstrációs jogot. Hozzátette: azt a kérdést nem sikerült tisztázni, és arra Böröcz István és Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese sem tudott választ adni, hogy ki állíttatta oda a kordont. A Strabag biztonsági emberei azt mondták nekik, hogy “a kerítést a tévé műszaki emberei húzták fel”- fűzte hozzá.

Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő elmondta, tájékozódott a helyszínen, és az az álláspontja, hogy az egyesülési jog és a dolgozók érdekérvényesítési joga megelőzi a polgári törvénykönyvben szereplő birtokjogot. A politikus azt mondta, hogy élni fognak az országgyűlési képviselők számára biztosított jogokkal, így “kérdéssel, interpellációval fordulnak a megfelelő hatóságokhoz”.

A kordonbontásnál ott volt Barta János, a Lehet Más a Politika Országos Választmányának titkára, Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke.

Délután a közmédia Kunigunda utcai gyártóbázisán kialakult helyzetről tájékozódott L. Simon László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának elnöke, valamint Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese is.

Az LMP közleményében azt írja, továbbra is jogtalannak tartják a tüntetők elleni intézkedéseket és ezután is támogatásukról biztosítják őket. “A Lehet Más a Politika elfogadhatatlannak tartja, hogy nemcsak az éhségsztrájkolókat, de a hozzájuk csatlakozó tiltakozókat is folyamatosan zaklatja, akadályozza az MTVA.”

Selmeczi: a közmédiás események “pikantériája” Lendvai Ildikó jelenléte

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint az MTVA székházánál csütörtökön történtek pikantériája, hogy “az a Lendvai Ildikó, aki a KISZ KB és az MSZMP egyik cenzora volt kulturális kérdésekben, illetve az értelmiség tevékenységét cenzorálta, vajon hogy kerül oda”.

A KDNP szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap épületénél éhségsztrájkolók ellenzéki támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen nyomásgyakorlás a közmédiára.

MTVA: a törvényesség oldalán állunk

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) levélben kérte a közmédia Kunigunda utcai gyártóbázisa tulajdonosát, hogy jogszerű és békés eszközökkel tegyen meg mindent a rend és a zavartalan működés helyreállítása érdekében, ezért üdvözli a tulajdonos ma reggeli intézkedéseit – írja közleményében Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője.

A tényszerűség kedvéért az MTVA kijelenti, hogy a gyártóbázis A épülete előtti kordont nem a biztonsági őrök, hanem a jogellenesen területet foglalók helyszínre érkező szimpatizánsai bontották le. Az MTVA vezetői ma reggel fogadták az MSZP parlamenti képviselőit, tájékoztatták őket a kialakult helyzetről, hangsúlyozva, hogy az MTVA a törvényesség oldalán áll. Az MTVA vezetése kész arra, hogy a tényekről szóló tájékoztatást adjon valamennyi parlamenti politikai erő képviselői számára – zárul a közlemény.

Mint arról korábban beszámoltunk, több százan gyűltek össze szerda este a közmédia Kunigunda úti gyártóbázisánál egy, a Facebookon közzétett felhívást követően. Az MTI helyszíni tudósítója szerint “A zene nem kínzóeszköz! – szolidaritás az éhségsztrájkolókkal” címmel meghirdetett akción megjelentek közéleti személyiségek, művészek és ellenzéki politikusok is. A flashmobon ott volt többek között Dés László és Bródy János is. Dés László szaxofonon játszott a hozzá csatlakozó zenészekkel együtt.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének “kitakarási” ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik