Belföld

Rendőrök és több száz fős tömeg az MTVA-nál

A hatóságokat az éhségsztrájkolók hívták miután nem jutottak hozzá személyes tárgyaikhoz. A Milla demonstrációt szervezett a Facebookon.

Nagy Navarro Balázs és a vele együtt már 17 napja éhségsztrájkoló Szávuly Aranka belépőkártyája elbocsátásuk után egy nappal már nem működött. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnökét a közmédia Kunigunda útjai székházában arról tájékoztatták, hogy már csak vendégkártyával juthatnak be az épületbe, hogy magukhoz vehessék személyes tárgyaikat.

A szakszervezeti vezetők ezt visszautasították, majd kihívták a rendőrséget. A kiérkező járőrök egyike Nagy Navarro Balázs kérésére felajánlotta, hogy felkíséri az irodába az elbocsátott vezetőket, de a székház biztonsági emberei csak egyesével engedték volna be őket. Az alelnök ezt az ajánlatot visszautasította.

Nagy Navarro Balázs a jelen lévő újságírók előtt hangsúlyozta: nincs olyan szabály, hogy csak egyesével mehetnek be az elbocsátott dolgozók az épületbe a még ott lévő dolgaikért. Ráadásul szerinte akkor is joguk van szabadon belépni az épületbe, ha már nem az MTVA alkalmazottai, ezért büntetőfeljelentést fontolgat az ügyben.

A szakszervezeti vezető ezt megelőzően egy általa meghirdetett sajtótájékoztatón azt mondta: folytatni fogják a december 10-én kezdett éhségsztrájkjukat a közmédia megtisztításáért. Böröcz István, az MTVA és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatójának távozását szeretnék elérni. A területet nem hagyják el, annak ellenére sem, hogy már nem az MTVA alkalmazottja többé.

Ha a tulajdonos felszólítja őket a terület elhagyására, akkor a tulajdonos polgári peres úton érvényesítheti velük szemben az akaratát, de a jogi procedúra lezárultáig az éhségsztrájkot tudomása szerint akkor is folytathatják.

Mint arról beszámoltunk, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kedden szüntette meg azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással.

Szolidaritási tüntetést szervezett a Milla

Több százan gyűltek össze szerda este a közmédia Kunigunda úti gyártóbázisánál egy, a Facebookon közzétett felhívást követően.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint “A zene nem kínzóeszköz! – szolidaritás az éhségsztrájkolókkal” címmel meghirdetett akción megjelentek közéleti személyiségek, művészek és ellenzéki politikusok is. A flashmobon ott volt többek között Dés László és Bródy János is. Dés László szaxofonon játszott a hozzá csatlakozó zenészekkel együtt.

Az összegyűlt emberek előtt Nagy Navarro Balázs mondott beszédet. A szakszervezeti vezető újra megerősítette, hogy folytatják az éhségsztrájkot, és addig nem is hagyják abba, amíg a “közmédia rendszere meg nem tisztul a hírhamisítóktól”.

A rendezvényt a rendőrség biztosította, egy ideig le is zárták a III. kerületben lévő Kunigunda útja egy részét. Nagy Navarro Balázs beszédét követően az emberek nagy része elhagyta a helyszínt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik