Belföld

A Facebookon járatja le az éhségsztrájkolókat az MTVA

A csoportot Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója hozta létre. Az üzenőfalat elárasztották a támadó és elégedetlen hangvételű kommentek.

Az “Mtva: az éhségsztrájkról valójában.” elnevezésű Facebook-oldalt december 18-án indították el “Jogellenes demonstráció zajlik. Nézzük, mi is az igazság….” címmel. A többi közt a Kunigunda utcai székháznál éhségsztrájkolók sátrairól és az ott sorakozó szatyrokról, valamint egy félig elfogyasztott sonkás kifliről készült fotó került fel eddig az üzenőfalra, “Gördülő éhségsztrájk közben sonkás kiflit enni szabad!!!!” képaláírással. A csoport adatlapjáról nem derül ki az oldal tulajdonosának személye, azonban szemfüles felhasználóknak köszönhetően nem sokáig maradt titokban. A csoport megalakulása után nem sokkal ugyanis Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatójának saját profilján megjelent a közösségi oldal nyilvános bejegyzése, miszerint ‎”László Szabó létrehozott egy oldalt. Mtva: az éhségsztrájkról valójában.” néven.


Fotó: Facebook

Eddig mindössze valamivel több mint negyvenen csatlakoztak a csoporthoz, és az egyre szaporodó kommentek és azok hangneme is a kezdeményezés népszerűtlenségéről árulkodik. A Facebook-felhasználók többsége valamilyen formában hangot is ad véleményének. “Nagyobb szégyent a televíziózás történelmében senki nem hozott a szakmára, mint Ti! Ehhez gratulálok!” – írja az egyik hozzászóló. Egy másik hozzáteszi: “Ne kiflit mutogassatok, az emberek kérdéseire válaszoljatok. A legtöbben nem tudnak odautazni, hogy a saját szemükkel győződjenek meg róla, valóban kínozzátok-e a saját kollégáitokat… mire leírom, már nem is kollégáitok többé. Nem azt gondolták, ami meg lett parancsolva, hogy gondolni kell, mi? Ki velük! Benéztem az mtva.hura. Azt mondja, Sissi volt a legnépszerűbb karácsonykor. A sztrájkról egy hang sincsen a címlapon. Tovább nem kerestem. Mondjatok egy problémát, amit már megoldottak agyonhallgatással, és tietek a pont.És mi lesz, amikor megbukik Orbán? Hogy fogjátok kimagyarázni, hogy csinovnyikok voltatok?“. Többen pedig arra panaszkodnak, hogy törlik az oldalról kritikai hangvételű bejegyzéseiket. “A naponta híreket hamisító, a valóságot eltorzító Híradóról valójába szeretnék olvasni. Lehet törölni a posztokat, attól az igazság igazság marad és egyre több embernek nyílik ki a szeme, hogy ezeknek a hazugembereknek mennie kell. Az ilyen ócska oldalak hozzájárulnak a szemek nyílásához.”.

Szabó László, a Hír24 megkeresésére azt mondta, azért hozta létre a csoportot, hogy világossá váljon az emberek számára, hogy „a dolgoknak mindig két oldala van”.


Fotó: MTI / Beliczay László

„Megértem az éhségsztrájkolók felháborodását, de azt nem, hogy valójában csak önmegvalósítás és hangulatkeltés zajlik. Itt nincs szó éhségsztrájkról, demonstrációt tartanak, jogellenesen. Számtalan youtube-os felvétel látható az interneten, amiket egyébként maguk a sztrájkolók tettek fel, és amelyeken jól látható, hogy burgonyalevest és sonkás kiflit esznek. Nincs ezzel semmi probléma, örülök annak, ha jól laknak, csak akkor ne mondjuk azt, hogy éhségsztrájkolunk. Az “Mtva: az éhségsztrájkról valójában.” elnevezésű oldalra feltöltött megrágott kifliről készült fotót is ezért tettük fel. Ezt egyébként a biztonsági szolgálat emberei készítették. Miután a másik oldal indított egy Facebook-hadjáratot, úgy döntöttem, kell egy olyan oldal is, ami megmutatja a valóságot. Legyen egy fórum, ahol lehet erről beszélni” – felelte kérdésünkre a kommunikációs igazgató, aki cáfolta, hogy törölnék az MTVA-val szemben megfogalmazott negatív hangvételű véleményeket.

„Az oldalnak én vagyok az egyedüli üzemeltetője, senki más nem fér hozzá. Egyetlen egy bejegyzést sem töröltem, nem lenne értelme, és nem is szabad” – tette hozzá Szabó László, aki tagadta, hogy a kedden azonnali hatállyal menesztett Nagy Navarro Balázst és Szávuly Arankát már be sem engedik a székház épületébe és a melegedő szobába.

„Bár az MTVA-s munkaviszonyukat elvesztették, a szakszervezeti tisztségviselőségüket nem. Ez pedig azt jelenti – a Munka törvénykönyve szerint -, hogy továbbra is biztosítani kell számukra az épületbe való belépést. Tehát ugyanúgy szabadon járkálhatnak, mint ahogy eddig is tették.”


Fotó: MTI / Kosztincsák Szilárd

Mint arról korábban beszámoltunk, azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntette meg kedden Nagy Balázs Péter (Nagy Navarro Balázs) és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A szervezet tájékoztatása szerint az érintettek “több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik