A vizsgált termékek közül 40-nek a kedveltségét is felmérte a hatóság. A 40 virsli fele-fele arányban készült sertés-, illetve baromfihúsból. A legjobb termékek 5 pontot, míg a legrosszabbak 0 pontot kaptak.
A sertésvirslik közül a 2 pontos volt a legrosszabb, míg 7 kapott 5 pontot. A baromfivirslik közül viszont 2 kapott 0 pontot, és csak 3 érte el az 5 pontos minőséget.
Fotó: MTI / H. Szabó Sándor
A tárca közleménye – a Magyar Élelmiszerkönyv alapján – ismerteti a virsli előállítási szabályait. Így ez a termék legfeljebb 3 centiméter átmérőjű lehet, a húspép pedig akár természetes, akár műbélbe is tölthető.
A füstölhetik keményfával vagy aromaanyag párologtatásával. Amennyiben a csomagoláson a “füstölt ízű” kifejezés szerepel, akkor a füstaromát bekeverik a húspépbe.
A virslinek legalább 40 százaléka hús. A fehérje 10, a zsír 25, míg a só legfeljebb 2,5 százalék lehet a termékben.